Alle politikere vil skape et bedre samfunn

MØTE: Det er viktig å styrke de små fellesskapene, enten det er familien, idretten, frivilligheten, vennegjengen eller lokalsamfunnet, skriver Vetle Wang Soleim og Mathilde Tybring Gjedde. Her hilser Wang Soleim på gulstripeaksjonen i Halsa på Stortinget. Fra venstre Solvår Skogen Sæterbø, Juanita Møkkelgård og Tora Vaagan Hofset.

MØTE: Det er viktig å styrke de små fellesskapene, enten det er familien, idretten, frivilligheten, vennegjengen eller lokalsamfunnet, skriver Vetle Wang Soleim og Mathilde Tybring Gjedde. Her hilser Wang Soleim på gulstripeaksjonen i Halsa på Stortinget. Fra venstre Solvår Skogen Sæterbø, Juanita Møkkelgård og Tora Vaagan Hofset.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen ganger kan man miste litt troen på norsk politisk debatt. Særlig når politikere fra ulike partier stempler motstandernes intensjoner eller trekker deres motiver i tvil.

La oss bare slå det fast en gang for alle. Ingen politikere, fra noen partier, våkner hver dag for å gjøre verden litte grann dårligere. De aller fleste ønsker det beste for samfunnet og for sine medmennesker. Men vi har ulike løsninger, og ulike syn på mennesker, på de menneskelige fellesskapene og på hvordan samfunnet bør organiseres.

For Høyre er det viktig å understreke at staten er til for borgerne, ikke omvendt. Det innebærer at staten ikke skal detaljstyre hva mennesker og familier gjør, men gi dem mulighet til å velge det som er riktig for dem og ta ansvar for seg selv og for andre. Vi tror at gode samfunn bygges nedenifra, og at fellesskap er mer enn bare staten eller markedet.

Retten til egne valg

Mennesker trenger tilhørighet med andre mennesker, og det er viktig å styrke de små fellesskapene, enten det er familien, idretten, frivilligheten, vennegjengen eller lokalsamfunnet. Dette er grunnleggende tanker for hvordan Høyre, Erna Solberg og regjeringen har prioritert og løst de største utfordringene i Norge.

I løpet av de siste fire årene har regjeringen, og KrF, for eksempel gitt mennesker med funksjonshemming rett til personlig brukerstyrt assistent. Retten handler i bunn og grunn om at alle mennesker skal ha styring og ta valg i eget liv, enten det er å kunne dra på jobb, dra på kino med venner eller hente barn i barnehage selv. De skal ikke være prisgitt en hver standardisert tjeneste fra det offentlige.

Vi har innført aktivitetsplikt for unge mennesker på sosialhjelp fordi vi tror at mennesker har et iboende behov for å kunne bidra, bli sett og være til nytte for seg selv og andre. Det å stille krav, er å bry seg.

Vi har innført pakkeforløp for kreft, som har gjort at ventetiden og usikkerheten for de som får en kreftdiagnose mindre. Pasienter skal ikke bare få en behandling når de blir syke, de skal føle på en trygghet, en forutsigbarhet og selvbestemmelse. Ingen beslutninger i helsetjenesten skal tas om deg – uten deg.

Det viktigste er kvaliteten

Høyre ønsker både private, ideelle og offentlige barnehager velkommen, fordi vi mener at samfunnet bygges best nedenifra, og at alle gode krefter må få bidra for å gjøre velferdstilbudet enda bedre for de som trenger. Hver dag skaper folk nye innovative måter å løse våre viktige velferdsoppgaver på.

Vi har sykehjem som flytter middagen til senere på dagen slik at flere eldre spiser godt og nok. Vi har hjemmetjenester som organiserer tjenesten annerledes slik at de eldre får færre mennesker å forholde seg til. Vi har barnehager som satser på friluft og psykisk helse, og foreldre og barn er storfornøyd. Så lenge vi stiller krav til kvalitet og pris, så er det viktigste for oss at kvaliteten er god.

Reddet liv

Valgfrihet er en viktig verdi i seg selv. Da regjeringen tok over i 2013 fikk vi etablert ordningen fritt behandlingsvalg. Det gir flere pasienter, særlig mennesker som sliter med rus og psykiske lidelser, muligheten til selv å velge hvor de skal få behandlingen, enten det er privat, ideelt eller offentlig.

Ildsjelen Eddi Eidsvåg, som startet Pøbelprosjektet og har hjulpet tusenvis av unge mennesker tilbake til samfunnet, forteller at fritt behandlingsvalg har reddet livet til mange rusavhengige han kjenner.

Som han selv skriver, i stedet for å bære kisten til «Lisbeth» ned kirkegulvet, har han hatt muligheten til å følge henne opp til alteret.

Dessverre har Arbeiderpartiet og SV har vært tydelig på at de ønsker å vrake ordningen dersom de får makten. Politikk handler om bevilgninger og enkeltsaker. Det handler om posisjoner og samarbeid. Men det handler først og fremst om grunnleggende verdier og hva man legger til grunn når man skal samfunnets og menneskers utfordringer.

Artikkeltags