Alle skal med i arbeidslivet

Det vi har sett, er en stor og historisk vekst i antall uføretrygdede og i utbetalinger av økonomisk sosialhjelp under høyreregjeringen, skriver artikkelforfatteren.

Det vi har sett, er en stor og historisk vekst i antall uføretrygdede og i utbetalinger av økonomisk sosialhjelp under høyreregjeringen, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerI årets første partilederduell sa en selvtilfreds Erna Solberg at «min regjering har i hvert fall ambisjoner om å inkludere flere i arbeidslivet», noe hun mente Arbeiderpartiet ikke har.

Det er et friskt utspill fra en regjering som systematisk bygger ned de ordningene som skal holde folk i arbeid.

Ønsket om å få flere med nedsatt arbeidsevne inn i arbeidslivet, er ikke nytt. Allerede i 2001 fikk den daværende Arbeiderpartiregjeringen og partene i arbeidslivet i stand den første avtalen om inkluderende arbeidsliv. Men mange av inkluderingstiltakene som kom i kjølvannet av dette, har de siste årene fått utfordringer som følge av høyreregjeringens knallharde anbudsregime. Konkurranseutsettingen har ført til at personer som burde vært inkludert, i mindre grad har kommet på tiltak.

Det er ikke et trygt og moderne arbeidsliv verdig.

Videre peker statsministeren på den såkalte inkluderingsdugnaden som ble iverksatt i 2017, som hun karakteriserer som kjempestor og systematisk. Forhåpentligvis kommer det noe nyttig ut av den, men Solbergs karakteristikker av dugnaden er mildt sagt misvisende. Så langt har vi sett svært lite resultater.

I løpet av dugnadens to første år økte tallet på uføretrygdede med over 20 000 personer. Siden Solberg tok over i 2013 har økonomisk sosialhjelp økt med hele to milliarder kroner.

Verdig

Arbeiderpartiet har ikke bare ambisjoner, som høyreregjeringen skryter av. Vi har også politikk og følger opp med penger. Vi er sterkt imot regjeringens kutt i arbeidsavklaringspenger, som skyver unge varig ut av arbeidslivet og inn på sosialhjelp og uføretrygd. Vi kutter ikke i arbeidsmarkedstiltakene, slik Høyreregjeringen gjør. Vi styrker dem. I vårt alternative statsbudsjett la vi opp til flere tusen tiltaksplasser og 150 millioner til samhandling, utdanning og helsehjelp gjennom Nav.

Våre tiltak er i sum større enn regjeringens inkluderingsdugnad for å få unge over fra trygd til arbeid. Det er politikk som er arbeidslivet verdig.

Å inkludere personer med nedsatt arbeidsevne kan være krevende, og mer krevende jo mer arbeidsevnen er nedsatt.

Når vi ser på regjeringens samlede politikk på området er resultatet nedslående. Sannheten er at høyreregjeringens politikk dytter folk som vil jobbe ut av arbeidslivet.

Der Erna Solberg snakker om ambisjoner, krever Arbeiderpartiet reell politikk som faktisk får folk inn i arbeidslivet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags