Gå til sidens hovedinnhold

YSK må reddes

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som sentrale næringslivsaktører i Møre og Romsdal er vi nærmest sjokkert over vedtaket i Fylkestinget forrige uke om nedleggelse av flere av YSK-linjene i fylket.

At YSK videreføres i Haram er positivt, men at linjene Ulstein, Fræna og Kristiansund legges ned er umulig å akseptere.

Å legge ned YSK (Yrkes- og studieforberedende kompetanse), er stikk i strid med industribedriftenes nåværende og fremtidige behov for kompetanse Dette framstår nærmest som en rasering av en særs vellykka studieretning. Når det nå i forbindelse med nye overføringer fra Staten, har dukket opp en mulig åpning for å likevel redde YSK, tillater vi oss å skrive dette brevet.

YSK er en suksessfull kombinasjon av teori og praksis som utvikler elever/lærlinger med en bred og unik kompetanse som næringslivet trenger. Den unike YSK kompetansen kan ikke oppnås på annen måte enn kombinasjonen praksis og teori. YSK-elevene som går videre og gjennomfører en høyere utdanning er en unik ressurs for bedrifter etter endt utdanning.

Les også

Elevorganisasjonen: – Se nøye på skolestrukturen neste gang!

Ansatte med en kombinasjon av solid fagkompetanse og høyskoleutdanning gir innovasjonskraft i bedriftene. YSK-elevene blir ofte de beste ingeniørene.

Både nasjonalt og regionalt er det stor enighet om behovet for å satse på yrkesfag for å sikre at næringslivet får tilgang til ny, kompetent arbeidskraft. I fylkeskommunens egne overordnede mål heter det at videregående opplæring skal «...understøtte regionen sitt behov for kompetanse og arbeidskraft innenfor en bærekraftig økonomi».

Industribedriftene i Møre og Romsdal opererer i et svært konkurranseutsatt marked. Tilgang til arbeidskraft med rett kompetanse og rekruttering av ny arbeidskraft er avgjørende for å kunne sikre arbeidsplasser og videreutvikle virksomhetene.

Les også

Vil ha utredet landbruksutdanning i Tingvoll

Det private næringslivet bidrar til sysselsetting, verdiskapning og skatteinntekter til det offentlige. Det må være en prioritert oppgave for fylkeskommunen å sørge for at det legges til rette for videre vekst og utvikling av næringslivet. Å gjennomføre de foreslåtte kuttene i utdanningstilbudet vil føre oss motsatt vei.

Vi har vanskelig for å tro at fylkespolitikerne med åpne øyne vil være med på å stikke kjepper i hjulene for fylkets næringsliv.

I lys av fylkets egne målsettinger, og næringslivets behov, er det ubegripelig at fylket kutter utdanninger som næringslivet har stort behov for.

Som representanter for næringslivet i Møre og Romsdal ber vi fylkespolitikere innstendig om å omgjøre vedtaket om å legge ned tre viktige YSK-linjer i fylket.

Les også

Flere utdanningstilbud på Nordmøre reddes

Les også

Advarer mot kutt: – Hvorfor legge ned utdanninga som skal ta Nordmøre inn i det grønne skiftet?

Les også

Slik rammer skolekuttene Nordmøre

Kommentarer til denne saken