Tre miljøaktivister plasserte seg på banen med to bannere og var i veien for løperne i bane 1-7. Warholm ble ikke hindret.

– Jeg var helt forvirret og blir litt forbanna. Det er lov å protestere, men det der er absolutt ikke måten å gjøre det på. Jeg synes det er respektløst overfor alle gutta som konkurrerer her, sa en svært irritert Warholm til NRK etter den bisarre hendelsen.

På bannerne sto det «Forbjuda torvbrytning», som på norsk betyr «forby torvutvinning».

– Vi visste hva vi skulle gjøre hvis det skjedde, med vi kan ikke ha et stakittgjerde rundt hele stadion på et friidrettsstevne. Det synes vi ikke er forsvarlig. Men vi gjorde det vi kunne, kom raskt dit og prøvde å motarbeide det, sa stevneansvarlig Jan Kowalski til SVT, gjengitt av VG.

– Hva skjedde med resten? spurte en forvirret kommentator Jann Post under NRKs sending.

– Jeg har sjelden sett noe som det på en friidrettsbane før. Flere løp gjennom banneret, sa NRKs friidrettsekspert Christina Vukicevic Demidov i etterkant av hendelsen.

Klar og tydelig

Etter hendelsen fikk Warholm spørsmål fra NRK om hvor ødeleggende det var for stevnet.

– Jeg orker ikke å stå og snakke om det. Jeg tror jeg har gjort det tydelig hva jeg synes.

I et intervju med NRK gjorde også stevnedirektøren det klart hva han mente om episoden.

– Det er veldig leit. Vi har forberedt oss i ett år, så kommer andre og ødelegger det. Det er ulovlig. Det er uakseptabelt, sa en misfornøyd Kowalski, som la til at gruppen nå politianmeldes.

Han fortalte også at de fryktet en slik hendelse.

– Hvor mye skal vi sperre av? Vi kan jo ha tre meter høyde gjerder rundt banen, men da blir det ikke så trivelig. Det er vanskelige avveininger.

Overlegen seier

I fraværet av sine fremste rivaler, Alison dos Santos (Brasil) og Rai Benjamin (USA), var Warholm storfavoritt før søndagens konkurranse i Stockholm. Sunnmøringen skuffet ikke og klokket inn på 47,57.

– Jeg må gi en takk til Leif Olav (Alnes) i dag. Han fant en parkeringsgarasje i Stockholm der jeg fikk varmet opp. Jeg er i utrolig god form, så jeg prøvde å løpe alt jeg hadde. Jeg var ganske tung i beina før hekk nummer ni, men vi løste det fint. Jeg føler fortsatt at vi er i rute, sa Warholm til NRK om eget løp.

27-åringen sesongåpnet med 46,52 og årsbeste i verden under Bislett Games i midten av juni. Det var hans nest raskeste tid noensinne.

Verdensrekorden holder han selv. Den ble satt i OL i Tokyo med tiden 45,94.