Gå til sidens hovedinnhold

Visst finnes det alternativer til helseforetaksmodellen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Verden hater forandringer, men det er det eneste som har gitt fremgang».

Ordene tilhører Charles Kettering, og setter fingeren på noe viktig.

Å være endringsvillig og finne nye måter å gjøre ting på, er det som har brakt menneskeheten og verden fremover. At endringer møter motstand, er ikke noe nytt. Som oftest er det et tegn på at du er på riktig vei.

Helse angår oss alle, livet gjennom. Mange stifter bekjentskap med spesialisthelsetjenesten, og det er av stor betydning at den fungerer godt.

Jeg har de siste årene jobbet med å sette meg grundigere inn i hvordan helseforetaksmodellen fungerer, og har i den forbindelse fått en god del tilbakemeldinger fra pasienter, pårørende, ansatte og folkevalgte. Historiene bekrefter det inntrykket jeg selv har dannet meg. Modellen fungerer ikke.

Les også

Kjempet for flertall, ble skrotet under landsmøtet: – Visste vi gikk mot et nederlag

Les også

Vil erstatte helseforetaksloven med en sykehuslov

Jeg skal ikke gå gjennom alt, bare kort peke på følgende:

· Det har funnet sted en enorm byråkratisering. I 2019 kostet administreringen av norske sykehus svimlende 1,6 milliarder kroner. Dette er ikke god bruk av helsekronene.

· Tallet på sykehussenger er halvert siden åttitallet. Norge er nå det landet, sammen med Sverige, som har lavest antall sykehussenger i Europa pr innbygger. Det betyr at vi ikke har reserver når ulykker eller pandemier skjer. Noe jeg tenker forklarer hvorfor pasienter har blitt skrevet ut midt på natten for å gi plass til andre, og at et stort antall operasjoner og behandlinger har blitt utsatt siste året. Sykehusene har ikke kapasitet.

· Når det gjelder styrene i helseforetakene, så har de blitt mye mer profesjonalisert. Det er liten eller ingen politisk innflytelse. Modellen fremstår som svært udemokratisk.

Når man har vondt i viljen, er det lett å finne unnskyldninger for ikke å gjøre noe. En av unnskyldningene jeg har hørt i denne saken, er at det ikke finnes noe alternativ.

Jovisst, finnes det alternativer! De finnes i andre land, som organiserer spesialisthelsetjenesten annerledes enn oss, og de finnes her hjemme. Blant annet så vil det snart bli fremlagt et godt gjennomarbeidet forslag fra oss i «Alternativ til helseforetaksmodellen». Her sitter folkevalgte fra ulike partier, samt en rekke dyktige fagfolk med god innsikt og erfaring fra det å jobbe på sykehus. En del av punktene i dette forslaget ligger allerede ute. Vårt mål er å fremme et forslag, som flest mulig kan samle seg om og bruke som utgangspunkt for en ny styringsmodell.

Jeg er helt sikker på at helseforetaksmodellen vil bli skiftet ut.

Det finnes riktignok de som tror at systemer og modeller er til for sin egen skyld. Men de tar fullstendig feil. Systemene er til for de menneskene de er satt til å betjene, og når det ikke lenger fungerer, må de skiftes ut.

Så enkelt er det.

Kommentarer til denne saken