– Vi ønsker å sette fokus på demens og bidra til økt kunnskap. Dette er en sykdom som stadig flere rammes av, sier Stein Brage Raanes, leer av Nasjonalforeningen Aure Helselag.

Filmvisningen er et samarbeid med Tustna Helselag.

– Demenskoordinator Ina S. Ulfsnes i Aure kommune vil si litt før filmen vises. Når den er slutt, blir det kaffe og bakkels og muligheter for å ta en prat for dem som ønsker det, sier Raanes.

Kritikerrost

«Vær her» er laget av Ragnhild Nøst Bergem. Filmen ble svært godt mottatt, og det ble trillet tett med femmere i mange av de avisene som anmeldte filmen. Her er noen smakebiter:

«Sterk, nær og livgivende skildring.» (Aftenposten)

«Svært god dokumentar.» (Adresseavisen)

«Meir enn noko anna gjev det godhug for menneske.» (Klassekampen)

I filmen møter vi møter tre voksne mennesker; Sigvald, Mimi og Jan.

– Livene deres har tatt en vending og de er helt avhengig av at omgivelsene rundt viser forståelse for demenssykdommen. Musikk spiller en stor rolle, og vi ser hvordan toner og tekst kan bidra til kommunikasjon når språket forsvinner, heter det i filmwebs omtale av «Vær her».

Fokus på demens

Helselagene jobber mye med demens, og for en måned siden gjennomførte de en vellykket demensaksjon hvor de ved hjelp av bøssebærere fra ungdomsskolen samlet inn penger til demensforskning.

– Vi planlegger også nye kurs for aktivitetsvenner og om et mer demensvennlig samfunn. Dette blir i samarbeid med Aure kommune. Gjennom Nasjonalforeningen har vi tilgang til kursmateriell for blant annet disse temaene, sier Raanes., som håper mange kommer for å se filmen.