TiNT: Det grønne gullet (Dead Donkeys Fear No Hyenas)

Lørdag 10. februar kl.15:00-16:25
Tingvoll fjordhotell
Sanden, Tingvoll, NorgeÅpne kart
kart

Hvordan kan et land som eksporterer tonnevis med mat, stadig rammes av sult og være avhengig av matvarebistand? Noe av svaret ligger i fenomenet landgrabbing, som betyr at rike land eller store multinasjonale selskaper kjøper opp eller leier matjord i utviklingsland. 

Globalt har tilgangen på matjord per person blitt halvert siden 1990-tallet, og en ny halvering av dagens områder forventes innen 2050. Dette har skapt økende matpriser og en global jakt på matjord, av mange kalt en ny form for kolonialisme. Etiopia har svært gunstig klima og jordsmonn, hvor avlinger produseres året rundt, og det har gjort landet attraktivt for aktørene i det nye kappløpet om ressurser. Filmen Dead Donkeys Fear No Hyenas undersøker konsekvensene for etiopiere på landsbygda når landjorda deres tvangsselges til utenlandske eiere. Det korrupte og diktatoriske regimet sender bøndene til flyktningleirer og selger matjorden deres på billigsalg. Utviklingen er drevet frem av EU, Verdensbanken og andre internasjonale aktører gjennom politiske føringer, ofte under dekke av «bistand» eller investeringer i jordbruket. (Tekst lånt fra Film fra Sør)

Joakim Demmer  (f. 1956) er filmskaper, født i Sverige. Etter å ha studert fotografi, begynte han å arbeide som kameramann og klipper, og studerte senere regi ved det tyske film- og fjernsynsakademiet DFFB i Berlin. Siden da har han arbeidet som regissør og filmfotograf, og laget fem dokumentarfilmer. 

Nasjonalitet: Finland, Sweden, Tyskland, Ethiopia, Sudan, USA
Regissør: Joakim DEMMER
Fotograf: Ute FREUND, Joakim DEMMER
Produsent: Margarete JANGÅRD, Joakim DEMMER
Språk: Amharisk, engelsk
Undertekst: Engelsk
Spilletid: 85 min

Sjanger: Dokumentar

Produksjonsår: 2017