Selskapet så dagens lys i januar 2021, og har allerede hatt oppdrag både i Ålesund, Giske og Kristiansund.

– Vi fire i Livat har forskjellig bakgrunn, men vi har alle tatt videreutdannelse innen dans- og bevegelsesterapi ved Universitet i Drammen, sier Jacqueline Kvambe.

Hun er utdannet logoped og musikkbarnehagelærer og har jobbet som spesialpedagog. I tillegg er hun kjent som en del av dukketeateret Jabb, som var svært populært for noen år siden.

De tre andre er Karin Hinrichsen (sykepleier, sosialpedagog og gestaltterapeut), Bente Brox (spesialpedagog) og Britt Valderhaug Tyrholm (sykepleier).

For få tilbud

Det er ikke tilfeldig at Livat ble etablert midt under pandemien.

– Det er generelt få tilbud til eldre som bor i omsorgsboliger eller på institusjon. Det er lett å bli passivisert, og under pandemien ble dette ytterligere forsterket. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Kvambe.

I danse- og bevegelsesterapi brukes kroppen som et instrument til å uttrykke fantasi, behov og følelser i et samspill med andre mennesker.

– Musikk er kjempeviktig. Det har en positiv virkning på livskvaliteten og aktiviserer følelser og minner, sier Kvambe.

Det er mye lek i det de gjør.

– Hver time vi gjør, er grundig forberedt. Dette er ikke trim for eldre, sire Kvambe.

Målet med aktiviteten er å bidra til å bryte isolasjon og ensomhet og stimulere til helsebringende humor og glede.

I grupper

En typisk gruppe kan bestå av inntil 10 personer som møtes en time i uka over en periode på åtte uker.

– I en prøvetime blir deltakerne kjent med tilbudet og hverandre. Da samles vi i en sirkel slik at alle ser hverandre og kan kommunisere. Alle kan aktivt delta ut fra egne forutsetninger, sier Kvambe.

De har fått gode tilbakemeldinger fra der de har vært. «Dette var gøy», «Jeg ble så glad etterpå» og «Jeg likte godt den fine musikken», er typiske tilbakemeldinger.

– Dette er nybrottsarbeid, og vi jobber nå med å sikre finansieringen. Det er jo ikke så veldig mye penger til slikt i kommunene, men vi ser etter andre muligheter. Vi holdt på fram til påske, men nå er det en pause før vi starter opp igjen til høsten, sier Kvambe.