«Jeg vet at i kunstens verden så er det mange/noen som mener det kan være god kunst selv om ingen liker den, men for oss må en artikkel være viktig, nyttig eller underholdende nok til at et minimum av lesere er interessert».

Hvem kan ha skrevet dette?

Jo, det er et svar til meg på LinkedIn fra redaktør i Tidens Krav, Ole Knut Alnæs. Svaret var foranlediget av at undertegnede ønsket seg en kulturdekning på linje med fotballen i anledning «gladnyheten» om at Amedia/TV2/TK skulle overføre 50.000 (!) breddekamper de kommende årene. (Jeg vil selvsagt ikke ha overføring på TK nett av konserter/forestillinger, bare bedre avisdekning enn i dag).

Mangel på kunnskap

Jeg siterer redaktøren i TK fordi det tydelig viser den totale mangel på kompetanse og kunnskap om kunstfeltet som gjør seg gjeldende på øverste hold i lokalavisa. Dessverre viser det også mangel på interesse for - og nysgjerrighet på hva som foregår av spennende kunstprosjekter på Nordmøre. Utsagnet er så flåsete at det kunne vært klippet rett ut av en «5 på gata»-reportasje.

Har redaktøren i TK hørt om Kari Telstad Sundet? Hun er fra Kvernes og fikk i vår kulturrådets arbeidsstipend for yngre kunstnere! Hun fikk også Nedreaas-stipendet for å skrive musikk til romanen «Musikk fra en blå brønn». Sundet er også kvinnen bak musikken til ti lydbøker av Hamsun. Bergensmagasinet fant det viktig, nyttig eller underholdende nok!

TK var taus

En av Norges mest profilerte komponister, Marcus Paus, gjestet nylig Tingvoll. En bragd av ildsjeler i nordmørsbygda bare å få ham hit, faktisk. En kunstner som også har et slags snev av kjendisstatus hengende ved seg, - ja han er sønn av Ole Paus! Men TK var taus!

17. mai ble det skrevet musikkhistorie i Kristiansund! Komponisten Ørnulf Michelsen fikk framført sin fagottkonsert av fagottisten Wojciech Ulatowski, en lokal profesjonell musiker. Urframføring, selvsagt. Og så vidt jeg vet er Michelsen den første komponisten i Kristiansund som har skrevet en fagottkonsert! Full sal i Festiviteten, samt trampeklapp for komponisten! Men ikke relevant for TK, dessverre.

I mars hadde Kristiansund storband jubileumskonsert i Kulturfabrikken. Kristiansund har faktisk hatt storband i «kontinuerlig drift» siden 1982 – det er ingen selvfølge! Fin bildeserie, men ingen skriveføre var til stede. Publikum klappet villig og det virket i alle fall som om de syntes det var underholdende nok.

Verken viktig, nyttig eller underholdende

Ubeskjedent nok vil jeg også nevne at jeg i 2021 ga ut tre album. TK er blitt kontaktet om alle tre, men fant dem verken viktig, nyttig eller underholdende nok. Norges fremste musikkmagasin, uansett sjanger, «Ballade» var ikke av samme oppfatning. Ola Nordal (ja, han har doktorgrad i musikk, men skriver allikevel underholdende) skriver om «Lydspor langs kystpilegrimsleia. Vol 2»: «Alle komposisjonene er veldig fine og behagelige. Dette er en plate som fortjener et langt større publikum enn det som den litt grå og forsiktige innpakningen har lagt opp til».

Ikke bare elendighet

Så – er det bare elendighet hva angår kulturdekningen i TK?

Heldigvis ikke!

Tor Helge Solli har en både viktig, nyttig og underholdende omtale om åpningen av Stangvikfestivalen onsdag kveld. Terningkast 6! Hans betraktninger rundt kunstnerne som deltok, musikken som ble framført og valg av konsertlokale, var av stor interesse for meg, som ikke var til stede. Hans levende beskrivelse av hvordan publikum mottok åpningskonserten gjorde meg misunnelig på de som fikk være til stede! De er heldige på indre Nordmøre som har en så innsiktsfull og skrivefør journalist!

Til slutt: En takk til fylkesvaraordfører Line Hatmosø Hoem for at hun tok bladet fra munnen og kritiserte TK!

Vil redaktøren i TK ta bladet fra munnen og beklage sin arrogante kommentar rundt kulturdekningen?

Les også

Kulturjournalistikk på villspor

Les også

Kulturjournalistikk på lesernes premisser

Les også

På lesernes premisser, TK?

Les også

Tid for ettertanker og endringer i kulturdekningen