Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil vinne – kast illusjonene over bord

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På forskjellig vis næres det opp om illusjonene rundt Helseforetaksmodellen.

Form og innhold varierer, men kjernen er at «de må høre på oss», «vi må se representantene for denne forhatte styringsmodellen i hvitøyet for å bli hørt», nå «må Stortinget gripe inn» og så videre. Her finnes det egentlig ingen grenser for vår naivitet i denne saken.

Representantene for Helseforetaket har de samme egenskapene som oss på godt og vondt, det er ikke hvitøyet deres, deres stemmer eller deres personlige egenskaper det dreier seg om. Det er ikke disse egenskapene vi møter på den samfunnsmessige arena.

Oppgaven de skal løse er definert i deres instrukser i Helseforetaket, ikke i Stortinget eller hva de måtte få av tilbakemeldinger fra folket. Dette er kjernen i helseforetaksmodellen. Vi har da også med selvsyn sett hva deres instrukser nå medfører, og det er vel heller få som syns det er grunn til applaus eller til å bli imponert. Foretaksmodellen er ingen demokratisk modell. Den er en økonomisk styringsmodell (NPM) for våre sykehus. Modellen, også beskrevet som New Public Management (NPM) er konstruert for å løfte sykehusene ut av politikernes og lokalsamfunnenes innflytelse. I denne modellen er vi ordrereserver og kalkyler på regneark.

Les også

– Dagens helseorganisering er sentraliserende

Les også

Kristiansund Sp: Stopp fellessykehuset!

Les også

Vil ha ny modell for sykehus-finansiering. Får ikke med seg Ap på laget ...

De som tenker noe annet om dette har blitt husmenn og kvinner i helsepolitikken og fysiske gisler for en forkvaklet modell.

AP, Høyre og Frp er de hovedansvarlige for at Helseforetaksmodellen ble vedtatt, og direkte ansvarlige for at den får fortsette etter årets stortingsvalg, om det skulle skje.

I sin appell 8. februar utenfor sykehuset i Kristiansund (KSU) ble det fra Sindre Kulø sagt at gjennom grepet å stenge fødeavdelingen i KSU, var dette den endelige spikeren i kista for fortetaksmodellen. Bedre illustrasjon er det vanskelig å finne. Det endelige dødelige grepet etter å ha tapt alle moralske kamper de siste årene. En modell som har mistet all tillit i lokalsamfunn og regioner.

En modell som har klargjort seg selv til skroting.

Sykehusene ble bygget som en del av grunnfjellet i lokalsamfunn og regioner, for å ta vare på helse, liv og sikkerhet. De ble bygget på tvers av ideologiske og politiske skiller, og er i våre hjerter en uvurderlig juvel. Sykehusene skal vi forsvare og vinne eiendomsretten over, med organisasjon og styrke, og på tvers av ideologiske og politiske skiller.

Vi gir oss aldri.

Kommentarer til denne saken