Vi vil beholde nærskolen vår!

Elevrådet ved Dalabrekka skole vil kjempe for å beholde skolen sin

Elevrådet ved Dalabrekka skole vil kjempe for å beholde skolen sin Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Kristiansund kommune bor det ca. 24.000 innbyggere. SSB spår at kommunen i fremtiden vil få flere eldre mennesker og færre barn. Derfor ønsker kommuneledelsen å slå sammen Dalabrekka/Gomalandet skole, Rensvik/Bjerkelund skole og legge ned Innlandet skole/flytte alle over til Allanengen skole. Altså seks barneskoler skal bli til tre.

Reaksjonene blant mange av oss elevene på Dalabrekka har vært kraftige de siste ukene. En kjapp spørrerunde i klassene på 5. – 7. trinn viser en klar overvekt av elever som, hvis de fikk velge, ikke ville valgt noe ny fellesskole, men heller beholde den de har. Og, de er i hvert fall ikke villige til å reise helt til Gomalandet for å gå på skole. Det hjelper ikke med en flott, fancy skole hvis avstanden til den blir for lang.

Det viktigste for oss er å ha en skole i nærområdet, og vi er fornøyde med den skolen vi har. Riktignok er den slitt og utidsmessig på noen områder, men det går vel an å pusse opp der det trengs mest. Mange av klasserommene er dessuten oppgradert de siste årene. Vi er glad i uteområdet og hauan. Beliggenheten på skolen der den ligger i dag er perfekt. Den ligger midt i smørøyet for oss som bor i Karihola, Myra og Brunsvika.

Vi er ikke enige i det rektor og foreldrene våre (FAU) skriver i sine leserinnlegg om at skolen er så gammel at det ikke går an å drive skikkelig undervisning her. Sant å si er ikke Dalabrekka gammel heller, vi feiret 60-årsjubileum i fjor, og til sammenligning er Allanengen skole over 100 år gammel. Bare for at skolen vår ikke er flunkende ny, betyr ikke det at den er dårlig. Hvorfor skal man ødelegge noe som funker? Det er dessuten mye mer miljøvennlig/bærekraftig å pusse opp i stedet for å bygge nytt. Vi kan godt flytte ut i brakker hvis de vil pusse opp skolen vår, men vi vil IKKE flytte fra Dalabrekka-området. Vi i elevrådet har satt opp fordeler og ulemper ved en ny, stor fellesskole på Gomalandet slik det er foreslått.

Fordeler

· Vi får en helt ny skole, alt er nytt, ingenting gammelt, slitt eller ødelagt.

· Det blir flere elever å bli kjent med, flere venner, flere å velge mellom.

Ulemper

· Lang skolevei – bruke lenger tid på å reise, må stå tidligere opp, blir trøtte på skolen.

· Vil føre til mer kjøring, mye trafikk, lengre køer, mer utslipp og dårligere for miljøet, mer kaos. Ikke alle foreldre har mulighet til å kjøre barna, det er heller ikke alle som har bil.

· Mørkt om morgenen i vinterhalvåret, noe som gjør det utrygt/skummelt for de små, kan føre til flere ulykker.

· Vi som har aktiviteter/treninger på ettermiddagen må stresse enda mer for å rekke det. Kan ende med at vi må slutte på fritidsaktiviteter. Vi vil få mindre fritid når vi skal bruke så mye tid på transport/komme oss til og fra skolen.

· Det vil bli mye mer stress for foreldrene våre, de stresser nok fra før. Noen frykter at foreldre skal bli skilt om de må håndtere mer stress. De må kanskje ha unger på tre forskjellige steder; barnehage, Gomalandet og Dalabrekka.

· Vi bruker skoleområdet på ettermiddag/kveldstid. Vi leker sammen på tvers av alder. Tidligere elever bruker også området. Det er dessverre en del forsøpling og folk som ødelegger.… men, tenk om de legger ned skolen, da kommer det til å bli like herpa her som på gamle Langveien ungdomsskole! Skolen er samlingsplassen for oss, den gjør at vi er mer aktive. Hvis vi mister skolen, kommer vi ikke til å ha noen møteplasser på kveldene, da blir vi heller sittende hjemme og spille/se på tv.

· Det vil bli større klasser, læreren får ikke like mye tid til hver elev. Vi blir mindre sett i store klasser. Etter at skolen gjenåpnet etter lockdown i mars ble trinnet vårt delt i tre, da ble vi mer sett og fikk bedre kontakt med læreren. Vi fikk større pulter og mer plass, det var enklere å jobbe og vi fikk mer hjelp. Vi fikk gjort mer i timene og lærte mer. Det var også mindre krangling i klassene. Skolemiljøet og klassemiljøet blir dårligere når vi er mange. Det blir også mer stress for lærerne, og stakkars læreren vår, hun har nok å gjøre som det er!

· På større skoler blir det mer mobbing, fordi de voksne ikke klarer å få med seg alt.

· På store skoler blir det vanskelig å følge korona-reglene…

· Hvis de legger ned skolen vår, kommer mange til å ville søke seg over til Allanengen skole, den er tross alt mye nærmere for mange av oss.

· Folk vil kanskje ikke bo i Karihola mer når det blir så tungvint med skolevei. Da kommer folk til å flytte….

· Det vil bli vanskelig å treffe de i klassen på fritida pga lang vei til de nye Goma-vennene. Og, hva med korona-reglene? Vi vil jo fortsatt være sammen med naboer og de gamle vennene som ikke er i samme kohort…

· Vi er redde for at vi kommer vi til å miste læreren vår. Det er mye usikkerhet nå, utrygge barn blir enda mer engstelige. Får vi nye lærere? Må vi bytte klasser?

· Hvis de deler oss i 1.-4. klasse på en skole og 5.-7. klasse på en annen skole, får vi ikke vært faddere. Og, førsteklassingene mister fadderordningen.

· Vi er redde for å miste venner. Hvis vi blir delt får vi ikke være sammen med søsken og venner på lavere trinn.

· Den nye skolen blir langt unna barnehagen og mindre søsken, veldig dumt å legge ned en skole i et område der de nettopp har bygd en svær barnehage.

· Alle blir påvirket; både vi elevene, foreldrene våre og hele familien. Det vil bli mer stress og kaos, og livene våre vil bli dårligere.

Det er deprimerende at det er så mange flere ulemper enn fordeler. Det er kanskje allerede for sent å si ifra, men vi har jo heller ikke blitt spurt, og vi har rett til å bli hørt og bli tatt hensyn til. Det er våre liv det dreier seg om. Vi vil beholde skolen vår akkurat der den er! «Gammelt» og nært er bedre enn nytt, stort og fjernt! La oss beholde nærskolen vår!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken