Gå til sidens hovedinnhold

«Vi skal være ytterst takknemlige for at det ikke har vært teppefall for flere lokalsykehus her i landet»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Smittetallene øker og sykehuset på Hjelset krymper.

Begge deler er alvorlig.

Norge og verden har i snart ni måneder stått i en pandemi. Kommunene er innbyggernes forsvarsverk i dette arbeidet, og har vært i kontinuerlig beredskap siden mars. Samtidig er vi fullstendig avhengig av at det til enhver tid finnes nok sykehussenger. Folkehelseinstituttet uttrykker stor bekymring for kapasiteten ved norske sykehus. Går smittetallene og innleggelsene ytterligere opp, så kan Norge i likhet med andre land, slite med plassmangel. Noe som vil gå utover både pasienter med Covid19 og andre.

Midt i dette kommer altså nyheten om at sykehuset på Hjelset fortsatt må slankes. Et sykehus som allerede er redusert fra 70.000 til 55.000 kvadratmeter. Nå skal styret jobbe med alternative gjennomføringsmodeller og styrelederen sier at «vi får bygd det (sykehuset) på den ene eller andre måten». Hva den uttalelsen betyr, vet vi ikke. Men særlig oppløftende er den ikke. Det høres ut som om de økonomiske rammene setter standarden for hvordan tilbudet blir. At pengene styrer hvilke funksjoner som skal få plass i det nye sykehuset. Slik kan det ikke være. I et akuttsykehus må alle viktige funksjoner være ivaretatt. Det er pasientenes og de ansattes behov som skal styre utbyggingen. Det er deres hverdag som skal være avgjørende her.

Les også

Nytt sykehus blir betydelig dyrere

I hele tatt savner jeg ordet pasient i debatten.

Det snakkes så mye om bærekraft om dagen, og alle saksfremlegg skal ha ordet bærekraft i innledningen.

Hva om alle saksfremlegg til styret i Helse Møre og Romsdal hadde ordet pasient i innledningen? Slik at disse ikke blir avglemt, når pengedebatten starter? Ideen er gratis, og herved lansert.

Er det én ting pandemien har lært oss, så er det at vi må bygge ut kapasiteten ved norske sykehus. Ikke bygge ned. Vi må rigge oss for fremtiden, ikke ribbe.

Nå ser vi for alvor viktigheten av at vi har flere operative sykehus. Det er nok å se til Trøndelag. Meningen var nok opprinnelig at Orkanger skulle erstattes av St. Olavs hospital, men vi kjenner alle virkeligheten. Orkdal sykehus er fremdeles en svært viktig del av sykehustilbudet nord for oss.

Det samme vil vi oppleve i Møre og Romsdal.

Jeg kjenner meg sikker på at dagens sykehusbygg vil spille en viktig rolle fremover. Ja, jeg vil si den blir viktigere og viktigere for hver dag som går. Vi skal være ytterst takknemlige for at det ikke har vært teppefall for flere lokalsykehus her i landet, for i dagens pressede situasjon trenger vi dem alle.

Visste ikke styrene i helseforetakene det fra før, så bør de i hvert fall vite det nå.

Morgendagens Norge trenger økt sykehuskapasitet, ikke mindre. Nye bygg må derfor utvikles, ikke krympes.

Det har Covid19 til fulle bekreftet.

Kommentarer til denne saken