Gå til sidens hovedinnhold

Vi må revitalisere 1. mai

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå nærmer vi oss 1. mai og arbeidernes internasjonale kampdag. Det er en dag hvor vi i arbeiderbevegelsen markerer store og viktige saker for arbeidere og arbeidslivet i Norge og i verden. Vi går inn i en tid med økende forskjeller, med sterkere press på velferdsstaten og et arbeidsliv i hurtig endring. Det er på tide å plassere søkelyset på disse sakene og sette agendaen på hva arbeidernes internasjonale kampdag skal handle om.

I større grad har 1. mai over tid blitt en fridag istedenfor en markeringsdag. Dette vil vi i Delta gjøre noe med. Det er på tide å invitere en større del av samfunnsdebatten inn i markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag. Som en partipolitisk uavhengig fagforening ser vi verdien av å samarbeide og utfordre samtlige politiske partier for å endre arbeidslivet. Vi mener at flere fagforeninger og politiske partier bør markere denne dagen sterkere i årene framover.

Ingen i arbeiderbevegelsen er tjent med at dagen kun markeres av kun noen få aktive i arbeiderbevegelsen og noen få partier på venstresiden i norsk politikk. Utfordringene vi står ovenfor er for mange og for store. I dagens arbeidsliv står ikke folk lengre med lua i hånda, men med telefonen i hånda og venter på en ekstravakt. Dette er utfordringer alle politiske partier bør utfordres på – fra Rødt til Frp.

Siden starten av 2000 har flere andre politiske retninger enn den tradisjonelle arbeiderbevegelsen valgt å markere dagen, på ymse vis. Det er på tide at vi står samlet for vår kamp i tiden framover. De tradisjonelle fanene var fagforeningens samlingsmerke, men også avstand fra de som ikke deltok. Vi ønsker å ta vare på og etterfølge de rettigheter vi har forhandlet oss fram til siden 1898.

Vi håper at 1. mai 2022 blir et vendepunkt i utviklingen av markeringen. Det må spises mindre kake og diskuteres mer. 1. mai 2022 må bli en dag hvor flere i samfunnsdebatten diskuterer hele faste stillinger, bedre turnusordninger, pensjon fra første krone og mer kompetanseutvikling for arbeidstakere.

Kommentarer til denne saken