Vi må ikke glemme dem som glemmer

Det ukrenkelige menneskeverdet er det viktigste i vår politikk, også når vi snakker om eldreomsorg, skriver KrFs Randi Walderhaug Frisvool. Her sammen med partileder Ingolf Ropstad.

Det ukrenkelige menneskeverdet er det viktigste i vår politikk, også når vi snakker om eldreomsorg, skriver KrFs Randi Walderhaug Frisvool. Her sammen med partileder Ingolf Ropstad.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rundt 80 prosent av dem som i dag bor på sykehjem, lider av en form for demens. Det er svært viktig at disse blir tatt godt vare på, og får muligheten til å oppleve livskvalitet i hverdagen. Forskningen på demenssykdommer må styrkes, og rettighetene til demenspasienter må ivaretas.

KrF er partiet som setter familiene og barna først. Dette betyr hele familien, også de eldste av oss. Vi står opp for de verdiene vi mener er grunnleggende for et godt samfunn. Det ukrenkelige menneskeverdet er det viktigste i vår politikk.

Det siste halvåret har vi vært opptatt av Covid 19 og hva det gjør med oss som samfunn. Regjeringen har på en god måte ivaretatt den norske befolkning utifra de forutsetningene som finnes.

Dem som i denne tiden kanskje har gått litt under radaren, er de med omsorgsbehov. Gjerne eldre med omsorgsbehov. Demente som i ukes, ja månedsvis, knapt har fått truffet sine kjære. Begrensede aktiviteter og muligheter på dagsentrene i kommunene. Kanskje er helsepersonell og de pårørende de som har sett dette aller best. Hvordan savnet etter sine egne, savnet etter det kjente har gjort hverdagen tøff for våre eldste.

Eldre med omsorgsbehov, er veldig forskjellige. Kristelig Folkeparti ønsker å gi et tilbud som er tilpasset den enkelte, og deres livssituasjon.

Vi må ha nok sykehjemsplasser, og bemanningen må være god nok. De eldre med omsorgsbehov må bli tatt skikkelig vare på. Alle som har medisinsk behov for en sykehjemsplass bør få en rett til dette. Det bør også ansettes flere leger på sykehjemmene, og medisinerstudenter bør ha obligatorisk praksis på sykehjem.

-Vi trenger flere løsninger for å møte fremtidens omsorgsbehov. Vi trenger et godt kommunalt tilbud, tjenester fra ideelle og private. Samtidig må vi åpne for at familier også kan påta seg en rolle.

-Vi vil ha en moderne løsning med økt valgfrihet, og åpne for mer omsorg fra pårørende.

-En standard sykehjemsplass koster gjerne opp mot en million kroner. Dersom vi kunne overføre noen av midlene til familiemedlemmer som ønsker å bidra, tror jeg vi ville fått mye igjen for pengene. De eldre ville oppleve å få god og trygg omsorg fra noen de kjenner, og de kan bo hjemme lenger.

Det er i dag mange som gjør en formidabel innsats for sine gamle foreldre. Vi ser at den tradisjonelle kontantstøtten for ett-åringene, bidrar til at familier prioriterer å være sammen med sine barn. Det samme vil kunne gjelde i den andre enden av livet, hvor det er stort behov for å ta vare på de eldste.

Forskerne sier at eldrebølgen som kommer, vil kreve at familien må bidra mer for å avlaste eldreomsorgen. Vi vil trenge alle varme hender vi kan finne. KrF som verdiparti mener at alle mennesket har like stor verdi. Da må vi ikke glemme dem som glemmer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken