– Vi kan ikke la fødende på Smøla være helseforetakets risikoprosjekt i vinter!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Smøla arbeiderparti krever at en trygg følgetjeneste er etablert før 5. oktober.

Det er under to uker til alternerende stenging av fødeavdelingen i Kristiansund og Molde starter opp. For fødende på Smøla vil dette i perioder bety en betydelig lengre reisevei. Dette skaper bekymring, særlig med tanke på at vi nå også går inn i en årstid der vær og vind vil være en ekstra risikofaktor.

Uansett om det er økonomiske årsaker eller manglende kompetanse som fører til lengre reisevei for fødende på Smøla, er kravet vårt det samme: En trygg følgetjeneste for fødende med 100 prosent dekning må på plass!

Helseforetaket er godt kjent med risikoen som ligger i lang reisevei. Dette ble som kjent risikovurdert i 2019 - med knallrødt resultat! Så når gravide på Smøla nå føler de er del av et risikoprosjekt (TK 22. september), er ikke det bare en følelse, men også et godt dokumentert fakta!

Politisk ironi med en vri

Sentralisering er ikke løsningen

Så kommer helseforetaket med tilbud om gratis hotellovernatting 14 dager før termin som et avbøtende tiltak. Signalene fra sist dette ble foreslått var rimelig tydelige: Det er et svært dårlig forslag! I realiteten betyr dette forslaget at ansvaret flyttes over til den vordende mor. I en sårbar tid har hun og resten av familien gjerne nok å tenke på. I praksis er det også få fødende som har ønske om - eller anledning til, å forlate forpliktelsene sine hjemme for å «gå og trø» uvirksom på et hotell til dagen for fødsel kommer.

Dette minner oss mer om løsninger mødre på femtitallet måtte benytte seg av!

Det må også være lov å spørre seg om helseforetaket har gjort nok for å få plass denne lovfestede retten som fødende med reisevei over 90 minutter har. Lovkravet om følgetjeneste har vært gjeldende siden 2010. Per dato har helseforetaket fått på plass kun 25 prosent dekning på nordre Nordmøre. Dette er ikke holdbart!

Så hva skjer den 5. oktober hvis følgetjenesten ikke er på plass? Hvordan skal de fødende på Smøla få den nødvendige tryggheten de har krav på? Tryggheten i å vite at jordmor vil følge med på veien inn til Kristiansund - eller helt til Molde?

Dette er viktige spørsmål som vi i Smøla arbeiderparti krever svar på!

Vi har også en forventning om at vår ordfører følger denne saken tett framover, og gjør det som er mulig for å påvirke dette politisk.

Vi må sikre oss at det kommer på plass en løsning som er til det beste for innbyggerne på Smøla. Våre fødende må slippe å føle seg utrygge!

(Uttalelse fra medlemsmøte i Smøla arbeiderparti den 23. september 2020)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken