Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er superklare til å ta imot denne ærverdige seilskuta

Ordfører Ingrid Ovidie Rangønes og hele Averøy gleder seg til årets sommer-TV-satsing fra NRK kaster loss i juli. Da kommer nemlig sommerbåten «Statsraad Lehmkuhl» til Nordmøre og Averøy.

Minutt-for-minutt-seilasen starter i Havøysund 6. juli, stikker innom Shetland 30. juli og ender opp i Bratteklev utenfor Arendal 15. august, hvis værgudene er i det blide hjørnet og alt går som planlagt.

Selvsagt legger sommerskuta inn et stopp på Nordmøre, nærmere bestemt Averøy.

Etter at skuta kaster loss på Nordkapp, er det Øksfjord i Loppa kommune som får besøk 8. juli. Deretter følger Hansnes på Ringvassøya dagen etter. Senjahopen besøkes 10. juli, og tre dager etterpå er det Andenes som får besøk, og dermed har sommerskuta krysset over til Nordland fylke.

Deretter er det Lofoten og Vesterålen som skal besøkes fem dager på rad med anløp i Myre, Melbu, Stamsund, Værøy og Kjerringøy.

Stor stas

Selsøyvik får deretter besøk 20. juli, før Bessaker anløpes 22. juli og skuta har kommet til Trøndelag. Dagen etter skal Kyrksæterøra besøkes, og så går det slag i dag med anløp på Langøy, Brattvåg, Selje og Askvoll og Møre og Romsdal og Vestland fylker før Statsraad Lehmkuhl krysser over havet og ender opp i Lerwick på Shetland 30. juli.

– Dette må jo være gull og alle tiders reklame for Averøy og hele Nordmøre! Har du/dere begynt planleggingen?

– Vi er superklare til å ta imot denne ærverdige seilskuta, og målet er at de som følger med på sommerbåten skal forelske seg i både Averøy og Nordmøre. Seerne kan følge seilasen nedover norskekysten minutt for minutt, og så sender de direkte fra båten om kvelden. Det er tett dialog med NRK, og planleggingen er i gang, sier averøyordfører Ingrid Rangønes til Tidens Krav.

– Statsraad Lehmkuhl skal innom mange vakre plasser på sin reise opp og ned Norges kyst. Hvordan skal dere klare å skille dere ut når det er Averøys tur?

Jeg håper det blir mye liv og røre denne sommerkvelden. På alle svaberg, kaier og nes, og ikke minst på sjøen. Her er det bare å ta frem fantasien og kreativiteten. 24. juli skal bli kvelden da alle i Norge for alvor oppdager den vakre kystlinja vår, og alle de trivelige menneskene som bor her, svarer Rangønes.

Lang rute

Etter den lille omveien via Storbritannia er skuta tilbake i norsk farvann dagen etter, og august innledes med anløp på Kleppestø i Askøy kommune utenfor Bergen 1. august.

Rubbestadneset i Bømlo anløpes 3. august, og Karmøy får besøk dagen etter, når skuta legger til i Kopervik. Deretter blir det Sirevåg dagen etter før skuta ankommer Båly i Spangereid 7. august. Dermed har Statsraad Lehmkuhl kommet seg til Sørlandet.

Seilasen på Sørlandet og i Agder blir imidlertid ganske kort, etter Båly anløpes Bredalsholmen i Kristiansand dagen etter, mens neste stopp deretter blir Helgeroa i Vestfold og Telemark fylke 10. august.

Da nærmer det seg slutten på årets sommerseilas med besøk i Holmestrand i Vestfold og Vollen i Asker de påfølgende dagene. Skuta krysser så Oslofjorden og legger til i Skjærhalden i Hvaler kommune 12. august. Det blir en ny fjordkryssing før Stavern anløpes 14. august. Bratteklev i Arendal blir siste havn på den seks uker lange ferden dagen etter.

Matros Rangønes?

Om bord i den ærverdige skuta ønsker NRK medseilere fra hele landet og i alle aldre.

De utvalgte vil få opplæring av skipets profesjonelle mannskap og trenger derfor ikke ha erfaring fra før, men en viss interesse for sjømannskap og seiling bør være på plass, melder NRK.

Søkere bør også kunne være med flere uker i strekk, aller helst gjennom hele seilasen.

– Vi håper å få med oss en god miks av folk fra hele landet, unge og gamle, sier prosjektleder Thomas Hellum.

Søknad om å få bli med kan sendes inn på NRKs nettsider.

– NRK opplyser at de ønsker medseilere fra hele landet og i alle aldre. Mønstrer man ombord vil man få «enkle arbeidsoppgaver». Hvordan står det til med sjøvett, maritime kunnskaper og seileregenskapene hos ordføreren? Kunne du tenkt deg litt tid på havet?

Jovisst hadde det vært gøy å seile med dem langs kysten. Hvem vet, kanskje jeg blir med et stykke? svarer Rangønes som legger til at seilerkunnskapene kanskje ikke er så gode.

Liker godt å være på sjøen, men da i en mye mindre båt. Jovisst osv ... Uansett så bli dette stor stas, og masse reklame for oss nordmøringer. Så det er bare å glede seg!

Kommentarer til denne saken