Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er ikke ordrereserver, men mennesker

Det skriver Stein Kristiansen i Rødt i en appell han mandag har publisert på sosiale media i forbindelse med at fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt.

Presis klokka 11.55 ble kanonene på Bautaen på Innlandet fyrt av. De tre skuddene markerte at det nå ikke lenger fødes barn ved sykehuset i Kristiansund.

Stille markering

Medlemmer av bystyret i Kristiansund med ordfører Kjell Neergaard i spissen hadde tatt med seg fanen ut på Rådhusplassen. I tillegg deltok også Anja Solvik og andre representanter for Bunadsgeriljaen, som har sitt eget arrangement oppe ved sykehuset senere i dag.

Se livestreamen her.

– Ut fra smittevernhensyn, valgte vi å gjøre det på denne måten, sier Kristiansen.

I sin appell skriver han at sykehusene våre er blant juvelene i lokalsamfunnet.

– Solidaritet og eksistensgrunnlag gjenspeiler en politisk kamp med kraft og samhold som i sin kjerne er sammenfattet i helse, liv og sikkerhet. Det er begreper med et konkret samfunnsmessig innhold som ikke kan omsettes i kroner og øre, og som ikke kan leveres inn til skifteretten som konkursbo, skriver Kristiansen i sin appell.

Han tar også et oppgjør med helseforetaksmodellen.

– Helseforetaksmodellen har tapt moralsk på alle fronter moralsk. Fra fjern og nær er det slik at folkeflertallet er i opprør mot det som skjer i Helse-Norge. Med bakgrunn i hva vi har fått illustrert i MR eksisterer helseforetaket i folks øyne som et konkursbo, uskikket til å forvalte helse, liv og sikkerhet, skriver Kristiansen.

– Skrekkelig

Eilse Zahl-Jansen var til stede på markeringen. Hun har selv deltatt i arbeidet med å bevare fødetilbudet. Hun oppsummerer stengingen av fødeavdelingen med ett ord:

– Skrekkelig.

Hun er varamedlem i utvalg for Miljøpartiet de Grønne. Hun føler med de fødende.

– Jeg er ikke herfra. Jeg har selv født med lang reisevei, men da var det motorvei på Østlandet. Jeg måtte ikke over fjellet eller vente på ferge. Når man har et sykehus i byen, skjønner jeg ikke at man tar avgjørelser som fører til økt uforutsigbarhet, fortsetter hun.

Kommentarer til denne saken