- Vent med utbyggingen av 5G!

25. januar er protestdag mot utbygging av 5G. Ikke for sent å signere på protestoppropet, skriver Viggo Jordahl.

25. januar er protestdag mot utbygging av 5G. Ikke for sent å signere på protestoppropet, skriver Viggo Jordahl. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Den 25. januar er en internasjonal protestdag mot utrullingen av 5G. Teleselskaper verden over har til hensikt å rulle ut femtegenerasjons trådløse nettverk (5G) i løpet av de neste to årene, med støtte fra mange regjeringer. Dette har til hensikt å skape enestående sosiale endringer kloden rundt. Vi vil få «smarte» hjem, «smarte» bedrifter, «smarte» veier, «smarte» byer og selvkjørende biler.
Et femtegenerasjons trådløs nett er planlagt være overalt og da vil strålingsmengden øke. Dette vil beviselig gi negative effekter på mennesker og miljø. Norske myndigheter ignorerer disse farene og viser ikke til det generelle føre-var-prinsippet som er nedfelt i flere miljø- og helselover.
En felles protest, SPACE APPEAL 5G, som i løpet av januar overleveres til myndigheter over hele verden, er underskrevet av nærmere 200.000 og herav mange organisasjoner, forskere, leger, sykepleiere, psykologer, veterinærer, kiropraktorer, tannleger, farmasøyter, arkitekter, ingeniører, biologer og birøktere. Denne appellen inneholder en rekke studier som viser til skader og negative effekter både på planter, dyr og mennesker.
I 2015 formidlet 215 forskere fra 41 land en advarsel til FN og WHO. De slo fast at «utallige nye forskningspublikasjoner viser at EMF (elektromagnetiske felt) påvirker levende organismer selv ved nivåer som ligger langt under de fleste internasjonale og nasjonale retningslinjer». Mer enn 10.000 fagfellevurderte forskningsartikler viser skader på menneskers helse fra EMF. Mange forskere ser så mange negative virkninger at 5G kalles et folkehelseeksperiment.
Flere byer i Europa har sagt nei til 5G på grunn av at de frykter sine innbyggeres helse. Det gjelder Brussel, Firenze, en kommune i Roma og Rocca di Papa (Italia), Genève og flere kommuner i Sveits. Representanthuset i Nederland har foreslått å utrede for helsefare før 5G rulles ut. Flere byer i USA motsetter seg utrullingen. Tidligere visepresident Joe Biden har også uttalt et behov for en grundig undersøkelse om 5G er en helsefare. Motstanden mot 5G er voksende både i Europa og resten av verden.
Alle landets stortingsrepresentanter fikk 11. juni et brev hvor Norges Miljøvernforbund advarer mot innføringen av 5G. Dessverre har få representanter respondert på denne henvendelsen.
Norges Miljøvernforbund mener at det foreligger tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for å stoppe 5G-utrullingen i Norge og globalt. Vi har nok kunnskap i dag til at føre-var-prinsippet må resultere i en kursendring. Tilgangen på menneske- og miljøvennlig teknologi, som f.eks. fiberkabler, kan tilfredsstille våre teknologiske behov.
Det er ikke for sent å snu. Og derfor holdes en internasjonal markering mot 5G og økt elektromagnetisk stråling lørdag 25. januar i Oslo, Bergen og flere andre steder i Norge og det er ennå mulighet til være med ved å signere Space appeal 5G.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken