Ullindustrien omfatter millioner av sauer over hele verden. Noen sauer har det bra, andre behandles veldig dårlig. Norge er et land med mye vær og lang vinter, og det er forståelig at vi bruker mye ull. Mange er opptatt av å kjøpe bærekraftig og dyrevennlig. Men når det kommer til ull er det en jungel av ulike merker og lovnader, og det er lett både å lure og å bli lurt.

Ullklær og garn i norske butikker inneholder som regel ull av utenlandsk opprinnelse. Når du kjøper ull risikerer du derfor å kjøpe merinoull fra sauer utsatt for mulesing. Dette er en form for amputasjon som utføres på merinosauer i Australia. Merinosauen er avlet til å ha mye hud, noe som gir store mengder ull. I hudfoldene rundt bakparten kan fluelarver angripe sauen. Mulesing betyr at bonden skjærer av en bit av baken på sauen på hver side. Inngrepet utføres uten bedøvelse.

Australia er verdens største ullprodusent, og det er stor fare for at klær med merinoull som du kjøper i Norge, kommer fra sauer som har blitt utsatt for mulesing. Det er også umulig å vite om sauen har hatt et godt liv. Kastrering, avkutting av hale og horn uten bedøvelse er vanlige inngrep i ullindustrien. Røff behandling og manglende ly mot vær og vind er andre utfordringer.

Flere merkeordninger

Frem til nå har det vært veldig vanskelig for forbrukere å navigere seg frem til dyrevennlig ull. Heldigvis har situasjonen endret seg. I løpet av de siste årene har det kommet flere merkeordninger for ull. Kravene varierer, men felles er at de stiller krav til hvordan ullen er produsert. Dyrevernalliansen har gjennomgått alle de vanligste merkeordningene på verdensmarkedet – rundt 15 stykker – og vurdert både kravene til dyrevelferd og trygghet for deg som forbruker. Merkevarene får enten grønt, gult eller rødt lys. For at en merkevare skal få grønt lys i ullguiden, krever vi at merket benytter en merkeordning til 100 prosent av ullen sin, og at denne innebærer et forbud mot mulesing, samt minste ett ekstra konkret krav til dyrevelferden.

Gjennom ditt eget forbruk av ull kan du bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Hvis du velger ulltøy med en merkeordning som tar hensyn til dyrevelferd, kan det ha konkret betydning for hverdagen til tusenvis av lam og sauer!