Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass advarer om en dramatisk situasjon for operatørene på norsk sokkel dersom vekterstreiken som rammer heliportene, ikke løses før helgen.

– Produksjon kan stenge ned om 1–2 uker ved flere felt. Nyhamna, inkludert Ormen Lange og Aasta Hansteen, allerede fra lørdag, hvis ikke dispensasjon gis, skriver organisasjonen i en epost.

Andre konsekvenser blir redusert og forsinket arbeid på flere felt allerede fra neste uke, at en del personell som har stått lenge ute, ikke får byttet, samt trolig permitteringer i leverandørbedriftene, ifølge organisasjonen.

Ny opptrapping

Norsk Arbeidsmandsforbund varslet mandag at de trapper opp vekterstreiken og tar ut ytterligere 85 vektere i streik fra fredag. Totalt vil da 2.373 vektere være i streik.

Operatøren Gassco bekrefter overfor E24 at prosessanlegget Nyhamna ligger an til å bli stengt ned fra lørdag på grunn av streiken. Det rammer eksporten av norsk gass via gassrøret Langeled, som bidrar med opptil 20 prosent av Storbritannias gassforbruk.

Ifølge Norsk olje og gass har en søknad om dispensasjon for anlegget blitt avslått.

Rammer helikoptertrafikken

Da vekterstreiken ble trappet opp natt til tirsdag, ble heliportene i Kristiansund og Florø og Avarn ved Equinor i Vestland rammet. Også vektere ved sentralene til Securitas og Avarn i Oslo og Tønsberg ble tatt ut i streik

Ifølge NRK Rogaland førte det til sterkt redusert trafikk. Trafikken fra Florø er stanset, og fra natt til lørdag rammes også terminalen ved Stavanger lufthavn Sola.

– Helikoptrene er blodårene i systemet. Uten helikoptrene stopper norsk sokkel, sier informasjonssjef Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass til E24.

E24 skrev onsdag at Norges desidert største operatør, Equinor, ikke utelukket at produksjon kan bli stengt ned. Selskapet har 60 avganger i uken ut til plattformene.

Avslo tilbud

Streiken har pågått i over to måneder, noe som er uvanlig lenge i norsk sammenheng. Også Parat tok ut vektere i streik, men valgte å inngå en avtale med arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service og Handel 4. november.

Norsk Arbeidsmandsforbund ga forrige uke et nytt tilbud til arbeidsgiverne. Det hadde ifølge FriFagbevegelse en ramme innenfor frontfagets lønnsvekst på 1,7 prosent og et forslag til en løsning på NAFs viktigste kampsak: fastlønn.

Kravet går ut på at vektere som jobber mer enn 20 prosent stilling, skal få fast lønn og ikke timebetalt. Dessuten foreslo de at vektere som jobber fast full stilling på dagtid, skal ha rett til fri på bevegelige helligdager.

NHO Service og Handel avslo imidlertid tilbudet.