Vedums vonde spagat

Bjørnar Moxnes (R), Unge Bastholm (Mdg), Audun Lysbakken (Sv), Trygve Slagsvold Vedum  (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan komme til å regjere etter neste valg. Vetle Wang Soleim lurer på om det er det Vedum egentlig vil.

Bjørnar Moxnes (R), Unge Bastholm (Mdg), Audun Lysbakken (Sv), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan komme til å regjere etter neste valg. Vetle Wang Soleim lurer på om det er det Vedum egentlig vil. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Snittet på august-målingene gjør Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet helt avhengig av SV og Rødt eller MDG dersom dette skulle bli valgresultatet. Dette er noe han snart må begynne å ta et ærlig oppgjør med. Det holder ikke å ønske seg en ren Ap/Sp-regjering.

Tidligere i sommer holdt Senterpartiet pressekonferanse og markerte sitt 100-års jubileum. Gratulerer så mye til jubilanten. Det er imidlertid ikke ofte du ser en 100-åring i spagat. Det er et par gode gymsalmeter langt mellom Senterpartiet, Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt.

At samarbeid kan utfordre skal vi i Høyre være de første til å innrømme. Men det er samarbeidets natur. Skal man bygge et flertall, må alle få litt av sitt. Valget i 2021 nærmer seg, og velgerne føres bak lyset litt og litt, jo lengre Vedum unngår det store samarbeidsspørsmålet. Hva vil det koste, dersom Senterpartiet må styre landet på nåde fra MDG, Rødt eller SV? Er det reklameforbud mot kjøtt, abdisering i rovdyrpolitikken eller full stans i veiutbyggingen? Kanskje kommunale nærbutikker eller 20.000 kvoteflyktninger i året? Det er, som partilederen selv sier, «sakene som er drivkraften».

Det er faktisk like viktig for SV å nedskalere den viktige veibyggingen i distriktene, som det er for Slagsvold Vedum å ta hele landet i bruk. Det er like viktig for MDG å redusere kjøttforbruket som det er for Senterpartiet med et levende landbruk. Det er like viktig for Rødt å myke opp innvandringspolitikken, som det er for senterpartister å stramme den inn. Enten Trygve Slagsvold Vedum vil eller ikke.

Vi ser at mange Senterparti-velgere har høy tillit til statsminister Erna Solberg. Det er jeg selvfølgelig glad for. Til valget får du enten et tydelig samarbeid på Stortinget, og en klar retning i en Høyre-ledet regjering, eller så får du helt uavklart politisk alternativ og uklar retning for landet. Både når det gjelder hvor mye skattene skal økes, hvor hardt man skal slå ned på privat verdiskaping og hvor store lempelser i innvandringspolitikken man skal ha.

Norge står midt i en helsemessig og økonomisk krise. Vi trenger trygg og forutsigbar politikk som sikrer lav smitte, bedre kapasitet i sykehusene og økonomisk aktivitet som holder hjulene i gang. Å dra Norge ut i en utydelig sosialistisk venstredreining i en tid hvor vi sårt trenger bedrifter og arbeidsfolk tilbake i full styrke, er ikke svaret. For å holde distriktene levende trenger vi at det blir skapt flere private arbeidsplasser over hele landet. Vi trenger arbeidsplasser i privat sektor, vi trenger veibygging og vi trenger satsing på utdanning og kompetanseløft. Det er slik vi vinner hverdagen tilbake og skaper skatteinntekter for oss selv i årene fremover.

Senterpartiet ønsker et samarbeid alene med Arbeiderpartiet, men det lar seg rett og slett ikke gjøre. Vedum kan ikke fortsette i denne spagaten, og vi i Høyre etterlyser tydelighet. Det betyr noe for folk og bedrifter om man skal samarbeide med MDG, SV og Rødt eller ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken