Senterpartiet kan bli større enn Arbeiderpartiet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Senterpartiet fortsetter framgangen. Nå kan partiet bli fylkets største ved høstens stortingsvalg. Den store taperen er Venstre.

DEL

Det viser en måling InFact har gjort for Tidens Krav.

– Tendensen er den samme i hele landet med unntak av Oslo. Skal de andre partiene ha en viss framgang, er de minimum avhengig av at oppslutningen om Sp flater ut, sier fagsjef Knut Weberg i InFact.

Senterpartiet

I målingen som ble tatt opp

27. april, og hadde 1.038 deltakere, får Sp en oppslutning på 21,2 prosent. Det er en framgang på 13,1 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2013 og gir partiet to stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal.

I dag er det Jenny Klinge som er Sp-representant i nasjonalforsamlingen.

Les også: Hadde ikke drømt om så stor oppslutning

Ap går tilbake 1,5 prosentpoeng, fra 25,2 til 23,7, men beholder dagens to mandater.

Høyre går tilbake hele 9,2 prosentpoeng og får i denne målingen en oppslutning på 17 prosent. Høyre beholder dagens to mandater.

Det gjør ikke Frp. En oppslutning på 15,6 prosent, tilbake 4,5 prosentpoeng, gir bare en på Stortinget.

Venstre får også en liten tilbakegang i denne målingen som gir partiet en oppslutning på 4,3 prosent, ned fra 5,6 prosent i 2013. Blir dette valgresultatet, får ikke Pål Farstad lenger sete i Stortinget. Han kom i 2013 inn på et utjevningsmandat.

Les også: Skuffet over dårlig resultat på Nordmøre

Utjevningsmandat er et mandat (en partirepresentant) som blir tildelt for å sikre at de politiske partiene ved et stortingsvalg får en større forholdsmessig representasjon etter stemmetallene på landsbasis enn det tildelingen av distriktsmandater tilsier. For å få et utjevningsmandat må partiet være over sperregrensen, som er på 4 prosent på landsbasis.

Landstrend

– Vi ser den samme trenden over hele landet. Venstre sliter, sier Weberg.

Blant de andre partiene er det bare mindre endringer. KrF holder nesten stillingen, noe som fortsatt gir en representant på Stortinget.

– Ser vi hele landet under ett, er det grove bildet at Ap og H går tilbake 5 prosentpoeng hver, mens Sp øker med 10, sier Weberg.

Dette er den første fylkesmålingen hvor også oppslutningen om Nordmørslista blir målt. Målingen gir Nordmørslista en oppslutning på 0,9 prosent. Det er lavere enn både SV, MDG og Rødt.

Resultatene i målingen er også brutt ned på region. På Nordmøre får Nordmørslista 2,8 prosent. Det er det samme som Rødt har på Nordmøre.

Les også: Tror Senterpartiet har nådd toppen

Størst på Nordmøre

Ikke uventet er Sp størst på Nordmøre med en oppslutning på smått utrolige 36,3 prosent. Ap er nest størst med 27 prosent, mens Høyre er helt nede på 6 prosent og Frp på 12,1 prosent.

Mest overraskende er Venstres svake oppslutning på Nordmøre, da Pål Farstad bor i Kristiansund. I målingen får Venstre bare 1,9 prosent på Nordmøre, mens de får 5,3 i Romsdal og 5,8 i Ålesund.

Steinar Reiten fra Averøy topper lista for KrF, men det har ingen effekt i denne målingen som gir partiet en oppslutning på 4,7 prosent på Nordmøre.

Minst lojale

InFact har også undersøkt hvordan velgerne har beveget seg. Sp har de mest lojale velgerne. 84,7 prosent av dem som stemte Sp i 2013, sier at de vil gjøre det samme også i år.

I den andre enden av skalaen finner vi Venstre. Her er det bare 51,9 prosent av dem som stemte Venstre i 2013, som sier de vil gjøre det samme i år. Hele hver fjerde Venstre-velger (24,1 prosent) i 2013, sier at de nå vil stemme Sp. Det andre partiet Venstre lekker mye til, er Høyre. Her sier 11,1 prosent av Venstres 2013-velgere at de nå vil stemme Høyre.

KrF og Frp har også svært lojale velgere. Her sier henholdsvis 84,7 prosent og 80,7 prosent at de vil stemme det samme som sist.

Av dem som stemte Ap i 2013, vil 12,9 prosent nå stemme Sp, mens 74,1 prosent fortsatt vil stemme Ap.

Det kan også nevnes at bare 60 prosent av Rødts velgere i 2013 vil stemme Rødt nå. 20 prosent vil stemme Sp og 20 prosent MDG. Her er det få som er spurt, noe som gir større feilmargin.

Artikkeltags