Ståle Refstie (Ap) med nok et brakvalg i Sunndal

Artikkelen er over 3 år gammel

Mister ett mandat, men får fortsatt rent flertall.

DEL

Ved valget for fire år siden fikk Arbeiderpartiet 57 prosent av stemmene i Sunndal. Da forhåndsstemmene ble publisert like etter klokka 21.00 i går kveld, viste de en oppslutning på hele 58,4 prosent for Ap og ordfører Ståle Refstie.

Da de samlede resultatene var klare litt over midnatt, hadde prosentandelen sunket til 55,9 prosent, noe som betyr 15 av de 27 mandatene i kommunestyret. En mindre enn i dag.

SV med listetopp Erling Outzen lå også an til å gjøre et svært godt valg. Forhåndsstemmene ga SV en oppslutning på hele 8,7 prosent, 4 prosentpoeng mer enn ved valget i 2011. De endte til slutt på 5,7, som gir to representanter. En mer enn de har hatt i siste periode.

Etter valget i 2011 inngikk Ap og SV et samarbeid med Sp. Denne gang satset Sp på at de sammen med de øvrige borgerlige partiene, kunne plassere sin egen listetopp, Synnøve Helland, på ordførerkontoret de neste fire årene. Sp var det nest største partiet etter opptelling av forhåndsstemmer med en oppslutning på 13 prosent, 5,32 mer enn ved forrige valg.

De skulle vise seg å gjøre det enda bedre, med 16,3 prosent av stemmene da de endelige stemmetallene forelå. Det gir Senterpartiet fire representanter, to flere enn i siste valgperiode.

Stig Rune Andreassen og Frp holdt stillingen med 10,2, tilbake 1,2, etter at forhåndsstemmene var opptalt. De tok det nesten igjen og endte på 11,3. Dermed beholder de sine tre representanter i kommunestyret.

Den store taperen i Sunndal hvis man tar utgangspunkt i forhåndsstemmene, er Høyre. Statsministerpartiet gikk tilbake hele 6,9 prosent og fikk bare 3,3 prosent av forhåndstemmene. Litt bedre ble det etter den endelige opptellingen, med 4,2 prosent. De sitter i neste fireårsperiode igjen med bare en representant, av de tre de hadde.

KrF fikk 2,4 prosent av forhåndsstemmene og Venstre 4. De endte på 2,9 og 3,7, noe som gir en representant for hvert av partiene, som før.

Artikkeltags