Regjeringen vil gi 100 millioner til gründere

Else-May Botten er ikke fornøyd med regjeringens gründer-millioner. Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB

Else-May Botten er ikke fornøyd med regjeringens gründer-millioner. Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bare småpenger, mener Else-May Botten.

DEL

Regjeringen vil styrke tilskuddsordningene til gründere og bedrifter med 100 millioner kroner.

– Det er bra at regjeringen har våknet og ser at ting må gjøres, men dette er på langt nær nok, sier Botten, som er næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, til NTB.

Partiet la torsdag fram en pakke på i alt 2,5 milliarder kroner med ulike tiltak for å styrke næringslivet.

Regjeringen svarte med å foreslå en ekstrabevilgning på 100 millioner til Innovasjon Norge til tiltak som skal bidra til omstilling i norsk økonomi. I tillegg kommer forslaget til en tiltakspakke verdt 250 millioner kroner for å bekjempe ungdomsledighet som arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) kunngjorde tirsdag.

Etterspurt

– Vi ser at flere bedrifter, særlig på Sørlandet og Vestlandet, sliter som følge av situasjonen i olje- og gassnæringen. Tiltakene vil gjøre det enklere for både gründere og etablerte bedrifter, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Regjeringen foreslår å øke etablerertilskuddet med 60 millioner, mens tilskuddet til forsknings- og utviklingskontrakter for eksisterende bedrifter økes med 40 millioner.

– Ordningene som nå styrkes, er sterkt etterspurt og gir rask effekt, både med tanke på sysselsetting og omstilling, sier Mæland.

– Dette er en viktig støtte til den omstillingsviljen som næringslivet selv nå viser, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

– Nice try

Men dette er ikke mer enn en «nice try», sier Botten, som mener langt større tiltak må til.

– Vi vil styrke miljøteknologiordningen til Innovasjon Norge med 250 millioner. Like mye skal gå til en egen ordning for gründere, kalt akseleratorprogrammet, som skal matche investeringer fra næringslivet, sier hun.

Dessuten vil Ap øremerke 50 millioner til å øke miljøkravene i anbudene i fergenæringen.

– Dette vil bidra til at maritime næringer i Norge kan få fergeanbud og at de ikke havner i Tyrkia, sier Botten.

Rekordstor pågang

Innovasjon Norge har i år opplevd en rekordstor pågang fra gründere og etablerere over hele landet, spesielt i de områdene der oljekrisen har rammet hardest. På Vestlandet er søknadsbeløpet nesten dobbelt så stort som i første halvår i fjor.

Pengene til etableringstilskudd var i praksis brukt opp ved utgangen av juli, og den nye bevilgningen betyr støtte til 400 ekstra bedrifter.

– Ekstrabevilgningen betyr at vi nå kan møte etterspørselen etter denne formen for bistand med forsterket innsats, sier Traaseth.

Forslaget om bevilgningen skal behandles av Stortinget senere i høst, gjennom en egen proposisjon. Det betyr at pengene kommer allerede i høst dersom forslaget blir vedtatt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken