– Folk skal vite hva de stemmer på

Sokneprest Sindre Stabell Kulø jobber for et alternativ til bispedømmes egen nominasjonslist.

Sokneprest Sindre Stabell Kulø jobber for et alternativ til bispedømmes egen nominasjonslist.

Artikkelen er over 5 år gammel

Sokneprest mener kirkevalget har et demokratisk problem.

DEL

Kristiansunder og sokneprest i Bud og Sandøy sokn, Sindre Stabell Kulø har lenge vært klar på at han ønsker ei mer åpen kirke, hvor blant annet likekjønnede skal få inngå ekteskap.

Nå har han engasjert seg i den nye organisasjonen Åpen Folkekirke, hvor ett av målene er å er å stille ei alternativ liste når nye bispedømmeråd skal velges ved høstens kirkevalg.
– Jeg ønsker at Møre Bispedømme skal bli mer liberal i flere saker. Vi er et svært konservativt bispedømme, men etter min mening gjenspeiler ikke det medlemsmassen i kirka. Jeg ønsker et balansert bispedømme, og det er primærårsaken til jeg engasjere meg i Åpen Folkekirke.

Oppmerksomhet

Ei av sakene han trekker fram som konservativ er vigsel av likekjønnede.

Medlem av Bispedømmerådet Ann-Kristin Sørvik fra Averøy uttalte til Tidens Krav lørdag at hun mener at en vigsel i kirka skal være mellom mann og kvinne. Reaksjonene har vært mange, og Stabell Kulø har to tilnærminger til saken.

– Jeg er veldig glad for at Sørvik flagger sitt syn. Hun skal få ros for det. Medlemmer av Bispedømmerådet har ikke for vane å snakke høyt om hva de mener i de store, kontroversielle sakene. Det er et demokratisk problem, for folk vet ikke hva de stemmer på. Det er nok også litt av svaret på hvorfor saken har fått så mange reaksjoner både i kommentarfelt og på sosiale medier.
35-åringen synes også det er positivt at Kirkevalget får oppmerksomhet.

- For liten oppslutning

– Ved valget for fire år siden var oppslutningen på 12 prosent. Det er altfor lite. Kirka er for dårlig til å profilere seg, men igjen handler nok veldig mye om at folk ikke vet hva de stemmer på. Jeg håper vi nå får en endring, og at det går opp for folk at de må engasjere seg for å få den kirka dagens samfunn trenger.

På den andre siden føler Stabell Kulø at Sørviks standpunkt ikke representere medlemsmassen i Den norske kirke. Derfor er han opptatt av at lista fra bispedømmes egen nominasjonskomité må få en konkurrent.

– Ei åpen folkekirke er ingen selvfølge. Det første store målet til oss i Åpen Folkekirke er å få på plass ei alternativ list til høstens Kirkevalg. Vi ønsker progressive kandidater som vil jobbe for ei åpen og inkluderende kirke. De som stemmer på lista vil stemme på kandidater som er garantister for vårt syn, sier soknepresten.

15 år

Selv kan han ikke stille som kandidat, siden han er ansatte i Den norske kirke.

– Prestene har sin egen kvote, og jeg har stilt meg til rådighet. Andre ansatte i kirka har også sin egen kvote, så det er lekfolk, over 18 år, og som er døpt i kirka som vi er ute etter. Vi trenger sju personer og fristen er 1. mai. Jeg føler vi har det travelt, men er overbevist om at vi skal klare å få det til.

Kirkevalget arrangeres samtidig med årets Kommune- og fylkestingsvalg. Det skal velges ny bispedømmeråd og nye menighetsråd, og alle medlemmer av kirka kan stemme.

– Ved Kirkevalget har 15-åringene stemmerett. Jeg oppfordrer ungdommene til å engasjere seg, sier Stabell Kulø.

Artikkeltags