Publikum i en fullsatt Storstuå fikk en uforglemmelig jubileumskonsert for å markere de første 20 Vårsøghelgene.

Fredagens jubileumskonsert i Vårsøghelga var utsolgt, og det var nok få om noen av de over 300 publikummerne som angret på at de fikk med seg konserten med artister som kan måle seg med de beste i sine sjangre i landet.

Henning Sommerro, Sigmund Groven, John Pål Inderberg, Anders Larsen, Trygve Brøske, Isa Katharina Gericke og Trondheim Symfoniorkester med dirigent Torodd Wigum er alle artistnavn som klinger godt uansett hvor i landet du ferdes. Fredag sto de på samme scene i Surnadal, en prestasjon i seg selv av arrangørene av Vårsøghelga.

– Det er stor stas å få presentere Trondheim Symfoniorkester med solistar i Storstua, skriver Sommerro i programmet.

Orkesteret var i samme hus under åpningskonserten i kulturhuset i 2003.

– Før den tid må vi heilt tilbake til 1967 da dei under namnet Trondheim Kammerorkester hadde konsert på Nordmøre Folkehøgskule.

Gjensynet var høyst velkomment, og fra første overture av Edvard Filflet Bræin var stemningen satt, videre gjennom komposisjoner som Sommerro har laget: Solhverv for munnspill og orkester der Sigmund Groven naturligvis var solist på munnspillet. Og da Groven ønsket velkommen til «Nattønske» og dro i gang Vårsøg med fullt orkester bak seg, så fikk vi altså en av de i alle fall for meg vakreste «Vårsøg» som noen gang er framført. Så várt, men likevel så sterkt.

Til slutt spilte orkesteret Peer Gynt suite nr. 1, og publikum satt bare og nøt det mektige lydbildet som strømmet til øre og øye fra scenen. Morgenstemning, Åses død, Anitras dans og Dovregubbens hall gikk rett hjem hos det nordmørske publikum.

Etter pausen tok Vårsøghelgas far Henning Sommerro over. Først med en urframføring av «Beginning» med Anders Larsen på fiolin og Trygve Brøske på piano sammen med orkesteret. Ouverturen er muligens starten på det som på sikt kan bli et mer omfattende verk, antyder Sommerro i programmet. Ut ifra det vi fikk høre av starten, forventes det at det kommer mer.

Solistene Groven, John Pål Inderberg og Isa Katharina Gericke skjemte ikke laget de heller, for å si det på surndalsk vis.

John Pål Inderberg med saksofon og Sommerro på trekkspill i velkjent tospann og ikke minst diktlesing av John Pål, slår alltid godt an. Overgangen fra symfoniorkesteret ble naturligvis stor, men selv dette fikk Sommerro til å fungere.

Til slutt ble det en avdeling med Vårsøgsongar, der også Young Voices var med og koret Sommerro. Da det hele ble avsluttet med samtlige artister og fem vers med Vårsøg, så kunne det ikke bli bedre - og selvsagt måtte det bli ekstranummer.