Utsetter til 2022: – Vi ønsker oss et stort publikum som kan sitte tett på aktørene

Dette er historien om Kong Håkon sammen med modige og smarte vikinger på Nordmøre som gikk i kamp mot Eirikssønnene og deres mange soldater fra danehæren som kom sørfra for å ta livet av kongen.

Dette er historien om Kong Håkon sammen med modige og smarte vikinger på Nordmøre som gikk i kamp mot Eirikssønnene og deres mange soldater fra danehæren som kom sørfra for å ta livet av kongen.

DEL

Da Rastarkalvspelet ble avholdt i 2019, beskrev TKs journalist Lone Høyvik det som en affære hvor: «Verken publikum eller skuespillere var helt tørre etter årets premiere». Med det siktet Høyvik til at uskyldige regndråper utviklet seg til å bli et «vekselvis dynkende og fraværende regnvær».

Utespelet som handler om Slaget som fant sted på Frei i år 955 mellom Eirikssønnene og kong Håkon Adalsteinsfostre, hadde som mål å sette opp forestillinger i 2021, men har nå sett seg nødt til å utsette til neste år.

– Vi må regne med å fortsette med sosial avstand («meteren») lengre enn vi trodde da vi tok avgjørelsen om å prøve oss på spelet i 2021, sier Gjøran Storsæther, styremedlem og skuespiller i Rastarkalvspelet, i en pressemelding.

Rastarkalvspelet

Slaget som fant sted på Frei i år 955 mellom Eirikssønnene og kong Håkon Adalsteinsfostre er gjenskapt i et storslagent utendørs teaterstykke med mye følelser, heltemodighet og lidenskap. Dette er historien om Kong Håkon sammen med modige og smarte vikinger på Nordmøre som gikk i kamp mot Eirikssønnene og deres mange soldater fra danehæren som kom sørfra for å ta livet av kongen.

Kongen vant slaget, mye takket være en lur gammel viking fra Frei ved navn Egil Ullserk.

• I 2022 vil det bli 10. gang spelet settes opp (tidligere i 1985, 1995, 1998, 2000, 2002, 2005, 2015, 2017 og 2019).

• Manus fra 2015 sist bearbeidet av Jørn Skar / Endre Skar, med utgangspunkt i Snorre Sturlasons kongesagaer, Heimskringla.

• Musikk av Philip Sparke, basert på Hymne til Frei av Axel Fiske, framført av Frei Hornmusikk.

Kilde: Styret.

Frykt for koronasmitte har i tillegg gjort det vanskelig å rekruttere skuespillere.

– Vi ser at det er tyngre å rekruttere og mobilisere skuespillere i år, og de fleste oppgir bekymring for koronasmitte som årsak. Dette har vi selvsagt stor forståelse og respekt for, sier leder for spelet, Margareth Solvik, før hun fortsetter:

– Og aller viktigst er det selvsagt at vi ønsker oss et stort publikum som kan sitte tett på aktørene og få en stor og god opplevelse av Rastarkalvspelet. Dette satser vi nå på at vi skal få til i juni 2022.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken