Målet er å være et av sommerens høydepunkt for hele Nordmøre, og dermed vise fram Skjærva og Innlandet til så mange som mulig.

– Vi har fått utrolige tilbakemeldinger fra alle artister som har spilt her de to årene vi har arrangert, og de blir veldig bergtatt av festivalområdet. Således vil vi jo at folk som bor her skal føle en ekstra stolthet over nærmiljøet sitt, og at også de har en ekstra gulrot å lokke med for å få venner og familie til å komme på besøk under Skjærvafest, sier festivalsjef Tommy Reite.

I begynnelsen var det veldig viktig å formidle konseptet:

– En musikkfestival for alle aldersgrupper, en familiefest og en anledning til å kose seg hele dagen og ikke bare på kveldstid. Jeg merket fort at «festival = fyllefest» i befolkningens bevissthet, så det ble uttrykt en god del bekymring i forkant av debutåret 2016 om fyll og spetakkel. Med grundig folkeopplysning og fellesmøter med naboer, så fikk vi etter hvert disse med oss.

Reite er stolt over forankringen i nærmiljø og nabolag på Innlandet i Kristiansund.

Forankring

– Når vi så klarte å bevise at man kan arrangere noe på Nordmøre med topp kvalitet og absolutt null bråk og fyll så ble forholdet til nabolaget helt eksepsjonelt bra. Utover dette så har vi vært med på å gi bort premier, i form av billetter, til lotteri i Heinsa Barnehage, vi har fjernet et par enorme sitkagraner som sperret for utsikten til folk, vi har bygd opp strømforsyning til stranda som andre også kan benytte seg av til all slags formål, og vi er veldig åpne for innspill fra alle naboer om gjennomføringa av festivalen.

Årets festival forsterker filosofien om å blande nye artister med de etablerte, samt å gi flere musikksjangere en plass i programmet.

– Spennvidden fra EDM til Metal, via country, pop og rock gir rom for mange gode musikkopplevelser. I tillegg opprettholder vi målsettingen vår om å ha minst 40 prosent av programmet forankret i artister med røtter på Nordmøre. Utover dette ønsker vi å gi publikum andre opplevelser også, som aktiviteter som strandvolleyball, bading og havrafting, til god mat og drikke.

Som alltid har vi plass til barna, som har gratis adgang til og med 12 år.

Skjærvafest har i begge årene de har arrangert trukket flest kvinner (60/40 prosent i favør kvinner). Her er det altså gode muligheter for gutter som vil treffe den rette, humrer Reite. Aldersgruppen 25 til 35 år har vært sterkest representert.

Spennvidde og frivillighet

– Dette vil vi svært gjerne fortsette med, men det er viktig å poengtere at denne festivalen kan by på noe for absolutt alle aldersgrupper, fra småbarn til pensjonister. Det feltet vi føler vi ikke har klart å oppnå nok på er for omlandet til Kristiansund. For meg som innflytter kom det som en overraskelse at omlandet egentlig ikke føler så sterk lojalitet til regionsenteret, og således følger de ikke så mye med på hva som skjer her. Selvsagt håper vi på at dette kan snu, og at vi får inn flere publikummere fra hele Nordmøre.

Det er bare å glede seg: Andre helga i august blir det ny Skjærvafest.
Det er bare å glede seg: Andre helga i august blir det ny Skjærvafest.

Når det gjelder frivillighet leverer Kristiansund til de grader, framholder Reite.

– Vi har verdens kuleste frivilligansvarlig i Ida Storvik. Hun har gjort enormt mye for å sette alle våre 200 frivillige i system, ta vare på dem og sørge for at de har det bra! Sammen med meg selv og Anja Sletten har vi på sett og vis klart å fylle listene begge de tidligere årene, og håper selvsagt på at vi klarer det i år også. I tillegg gjør Kristina Juul Jørgensen og Melissa Rolland en super jobb på sosiale medier. Vi rekrutterer alle våre frivillige selv, og har etter hvert fått en solid plattform med frivillige i de fleste nøkkelroller.

Per i dag er det ingen økonomi til å ansette noen, eller lønne noen, så de er helt avhengig av frivillige.

– På dette feltet har Kristiansunderne levert i verdensklasse, og jeg kunne sikkert brukt to-tre a4 sider hvis jeg skulle nevnt alle de frivillige som fortjener en solid porsjon skryt.

Reite forteller at ideen til Skjærvafest oppsto som et resultat av få jobber innen kultursektoren i KSU.

– Jeg har gjennom 20 år opparbeidet meg en enorm kompetanse innen dette feltet, både som artist, scenearbeider, scenemester, konsulent og produsent/prosjektleder. Etter å ha lettet forgjeves etter noe å bruke dette på her på Nordmøre så fikk jeg plutselig et flashback fra 2012, når jeg og Øyvind Blomstrøm kjørte oss en tur til Innlandet før en El Cuero konsert. Da vi rundet svingen ned til Heinsa Barnehage husker jeg at jeg ropte «for et fantastisk festivalområde!».

Den utløsende faktor skjedde høsten 2015, da han klarte å få med Kjell Otto Hoel fra Braatthallen på laget.

– Gjennom han, og teamet hans, sin enorme kapasitet og kompetanse fant jeg de rette folkene i nærområdet som gjorde det mulig å få til et så stort prosjekt som jo faktisk Skjærvafest er.

Lærdom og erfaring

Selve størrelsen på prosjektet har dog vist seg å være i overkant ambisiøst for regionen, framholder Reite.

– Derfor har den største lærdommen vært å finne den rette balansen mellom bookingbudsjett og forventet publikumsoppslutning. Akkurat her har jeg bommet litt begge årene, så i år er bookingbudsjettet mere edruelig og billettprisen mye lavere. Drømmen er selvsagt at dette skal gi utslag i flere folk, og at vi kanskje kan bruke et eventuelt overskudd til å lokke større artister til Kristiansund!

Reite er klar: – Skjærvafest sin framtid ligger nå ene og alene i publikums hender! Vi har booket årets program ferdig og dermed er alle våre kort spilt ut. Om vi skal fortsette med dette er vi avhengig av et signal fra befolkningen om at de vil ha oss til å fortsette. Vår største utfordring er at veldig få kjøper billett på forhånd. Dette resulterer i at vi ikke kan bruke penger på artister som skal ha honorar på forskudd. Vi har dårlig grunnlag for å planlegge mat, drikke, sanitet, vakthold etc. og er utrolig sårbar for vær og vind. Årets festival er mye basert på tips og tilbakemeldinger fra publikum, derfor er billettprisene utrolig lave, og tidspunktet flyttet til andre helga i august. Vi håper dette gjør susen, og hvis ikke så har vi i hvert fall hatt tre vanvittig artige år.