Gå til sidens hovedinnhold

Ut av rekordlang karantene: – Endelig

40 laaaange dager i karantene er endelig over.

For abonnenter

– Nå er vi endelig fremme, yes!

Ane K. Engvik har sammen med kolleger sittet rekordlenge i karantene på Gardermoen. Nå er hun endelig framme i Antarktis, søndag satte flyet hjulene på snøen ved Troll forskningsstasjon etter en 24 timer lang flytur.

Det gikk slett ikke slik Engvik trodde at det skulle gå, da hun 1. desember dro til Gardermoen for å sitte «bare» to uker i karantene. De ni første dagene på eget rom.

– Det er veldig viktig å unngå at koronaviruset kommer til Antarktis, sa Engvik til Tidens Krav på telefon fra Gardermoen da den etter hvert lange karantenen ble kjent og godt stoff i media over hele landet.

Dårlig vær og korona

Været gjorde det umulig å fly til Troll forskningsstasjon. Og koronasituasjonen gjorde at forskerne ikke kunne forlate Gardermoen. 21 polarforskere ble dermed isolert i 40 dager.

– Maten får vi servert utenfor døra, både oppvasken og husvasken tar vi selv. Det er kreative treningsøkter, superquiz, flaskebowling, pærekamper og strikketøy, skrev Engvik på sin blogg like før nyttårsfeiringen.

Også den måtte tas på Gardermoen.

Les også

Ane skal være borte fra familien i jula – se hva hun tar med til Antarktis

– Jeg er heldig som får denne muligheten til å fortsette Antarktis-forskingen, sa Engvik til forskning.no før en lange turen sørover startet. 40 dager forsinket er hun nå framme på Troll, en norsk forskningsstasjon i Dronning Maud Land, om lag 235 kilometer fra kysten og rundt 1.270 meter over havet. Norsk Polarinstitutt er ansvarlig for driften av stasjonen, som er base både for feltarbeid og langtidsovervåking av blant annet meteorologi, stråling, miljøgifter og seismologi.

Blandede følelser

Etter mange uker med mye venting (og en god del jobbing) på Gardermoen, sitter forskerne igjen med blandede følelser av opplevelsen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Du kan se for deg hvor håpefulle vi var for at vi skulle reise, skuffelsen vi følte på da vi ikke fikk det, og bare følelsen av å være sliten, sier fugleforsker Joanna Sulich til NRK mandag.

Her kan du se flere flotte bilder.

Geolog og forsker Ane K. Engvik, som bor i Averøy (hun er opprinnelig fra Oslo), skal kartlegge fjellformasjoner på denne turen. Engvik jobber som forsker ved Norges geologiske undersøkelse. I tillegg har hun en bistilling i Norsk Polarinstitutt.

Oppdraget i Antarktis skal utføres i teltleire 200 kilometer innenfor iskanten. Geologene skal undersøke og kartlegge fjellformasjonene, for å forstå hvordan fjellene ble dannet. Geologene har tidligere gjort kartlegginger på Nordmøre, Engvik har vært i Klubba i Kristiansund for å undersøke fjellformasjonene der.

– Planen er å være i Antarktis i seks uker, men det kan se ut til at oppholdet blir noe kortere, sa Engvik til Tidens Krav før flyet – endelig – kunne ta av fra Gardermoen.

Så får vi se om hjemturen blir mindre strabasiøs enn turen sørover.

PS: Alle forskerne hadde fem PCR-koronatester i løpet av de 40 dagene på Gardermoen.

Kommentarer til denne saken