«Vi kan ikke ha et system der staten håver inn penger på forbrukerne sin bekostning! Vi må tilbake til et system der fornuften rår, ikke bare kapital og marked. Det regnet, den snøen og den vinden som vi får over oss her i landet skal være vår felles eiendom», skriver aureordfører Hanne-Berit Brekken.

Det er ikke bare staten som håver inn. 90% av kraftproduksjonen eies av staten, fylkeskommunene og kommunene. Staten ved Nærings- og fiskeridepartement, eier 35% og da blir det 55% på kommunene.

Næringsministeren er fra Ap. Fylkesordføreren er fra Ap. Aureordføreren er fra Ap.

På den ytre delen av Nordmøre er det NEAS som leverer mest kraft til folk flest. De produserer selv vel 180 GWh/år. For hver 10-øre kraftprisen går opp, blir det 18 millioner kroner mer på bunnlinja.

2021 blir er svært godt år for kraftselskapet.

Aure kommune eier 7% av NEAS

Aureordfører Hanne-Berit Brekken er styremedlem i selskapet. Kristiansundordfører Kjell Neergaard er styreleder. Averøyordføreren er også styremedlem og smølaordføreren er vara. Styrevervene går på omgang mellom eierkommunene.

Styrelederen får 155 000 kr/år i godtgjøring. Et vanlig styremedlem får 65 000 kr/år.

Jeg tviler på at de ordførerne som er styremedlemmer, tilfører selskapet mye kraftkunnskap.

KS sin anbefaling nr. 9 i Anbefalinger om eierskap,… anbefaler styrer med kompetanse og fraråder ordførerstyrer.

Ordførerne er også med i Nordmøre IPR (Orkide), et folkevalgt organ. I møtene 2021-11-15, 2021-06-16, 2021-04-30, 2021-03-23 og 2021-02-16 gjorde de vedtak om kraftforsyningen på Nordmøre. Alle representantene som er styremedlemmer i NEAS, blir inhabile. Vedtakene ulovlige. Forvaltningslova er tydeligvis et fremmedord.

Kraftproduksjonen, nedbøren og vinden her til lands eies av oss, folk flest.

Vi blir rikere når strømprisen går opp, men politikerne vil ikke dele rikdommen med oss.

Les også

Nei takk til usosiale kraftpriser