Gå til sidens hovedinnhold

Urpremiere i stavkirka

Innsendt bidrag: Ann Kristin Sørvik

Valgfagsklassen i faget Produksjon for sal og scene ved Averøy ungdomsskole, besørget forrige fredag en lenge etterlengtet urfremførelse av spelet om stavkirkas tilblivelse. Ti elever på niende trinn, har brukt våren på å øve inn spelet, i stor usikkerhet om det ville bli kansellert i år også, pga covid-19 restriksjoner. Men i år berget de seg, så akkurat. Ved å dele klassetrinnet inn i de daglige undervisnings-kohortene, fikk de fremført for alle på eget trinn, med tre forestillinger. – Kjempefint at de endelig fikk fremføre på historisk spillested med et lite publikum, sier teaterpedagog og regissør, Line Kristiansen Cancino, men allikevel sørgelig at ikke et større publikum skulle kunne få oppleve elevenes tolkning av det historiske spelet. Stavkirkas egne «voktere», som fikk gleden av å overvære spelet, var raus med positiv tilbakemelding i etterkant. – Og så fint som de sang! var en av kommentarene å høre i etterkant. Gjengen hadde lært seg Petter Dass sin gamle salme, «Herre Gud, ditt dyre navn og ære», som de fremførte som et naturlig innslag i den iscenesatte, aller første prekenen som prest og opphavsmann til stavkirka, Anders Erichsson fra Jämtland, gjennomførte etter at kirken var ferdig ca 1633. – Manus til spelet måtte jo omskrives for noen år siden, etter at kirken nesten over natten ble 300 år yngre. Prøveresultater av trevirket i kirka kunne avsløre at tømmeret var felt ca i 1630, og ikke på 1300-tallet, slik vi lenge har trodd.

Lærerhjertet blir varmt, når en opplever hvordan elevene får en helt annen opplevelse og læring, av å jobbe så tett på en av våre kulturhistoriske skatter. Den har stått der i 400 år, og vi har alle et felles ansvar om at våre etterkommere skal kunne oppleve den om nye 400 år. Da er det viktig å formidle kunnskap om stedet, og forståelse. Det er fantastisk flott av Fortidsminneforeningen som lar oss få låne kirka til slike opplevelser. Et av Fortidsminneforeningen sin viktige prioritering er å få barn og unge til å bruke slike kulturskatter i sin skolehverdag. De er den neste generasjon som skal passe på og være stolt av stavkirkene. Det Averøy ungdomsskole har gjort her i dag er en «Ta-over-dag» kalles det. Det vil si at ungdommene kan bruke fantasien, om de framfører et historisk spel eller om de vil holde konsert, foredrag, eller å være en guid for en dag på forskjellige språk er noe de kan gjøre, sier Ann Kristin Sørvik.

Kostymer som setter oss tilbake i tid. Menneskelig innsikt og filosofering fra den – gang – da gjennom replikker til arbeiderne så vel som de geistlige. Historisk sang, og vinden som høres i stille øyeblikk. Alt dette, omkranset av den gamle, vakre kirka, er med på å sette både skuespillere, elever og lærere i stemning.

Som en del av undervisningsvåren, har valgfagsklassen også filmet spelet. Får vi dette redigert før sommerferien sender oss til hver vår kan, vil flere kunne få oppleve historien om presteekteparet Lisbeth og Anders Erichsson.

Håper at dette kan bli årlig og at vi kan ha publikum neste år.

Kommentarer til denne saken