– Det kan være starten på et digitalt røreventyr.

Det skriver Pipelife Norge i en pressemelding fredag. Den digitale satsingen startet for to år siden da Pipelife etablerte det de har kalt Horisont-programmet. Denne avdelingen er ifølge pressemeldingen spådd å bli en av avdelingene med sterkest vekst i årene som kommer. De første resultatene er allerede i ferd med å materialisere seg i form av en løsning for digital overvåking av rør og kummer.

– Ved hjelp av sensorer som monteres i rør og kummer, kombinert med Telenors NB-IoT-teknologi (internet of things), blir informasjon om vannstand, temperatur, vannmengde og annen informasjon sendt til en skyløsning. Denne informasjonen blir tilgjengelig for driftspersonell. Og det til tross for at rørene ligger under jorda eller er langt inne i fjellheimen uten mobildekning. Det er akkurat dette som gjør prosjektet så unikt, heter det i pressemeldingen.

– Banebrytende teknologi

Løsningen har også vakt stor interesse i Pipelife-konsernet og kan være starten på et digitalt røreventyr i Surnadal.

– Vår løsning for smarte rørsystemer har potensial til å bli industrialisert i stor målestokk. Ved å montere inn sensorer i eksisterende rørsystemer og i nye rør, kan vi gi kundene våre informasjon om hva som foregår under bakken. Vi forventer at løsningen etter hvert blir å finne i rør og kummer, først i Europa og senere i hele verden, sier leder av Horisontprogrammet i Pipelife Norge, Eirin Kalstø i pressemeldingen

Testingen nå i utviklingsfasen har foregått i inntaksdammen til Fauskåa vannverk og har vært avgjørende for utviklingen av løsningen. Kalstø roser Surnadal kommune for et enestående samarbeid.

– Helt siden vi henvendte oss til kommunen for snart ett år siden har vi blitt møtt med en fantastisk samarbeidsvilje. Ikke minst har kommunens driftspersonell vært helt enestående og vært avgjørende for at prosjektet har vært så vellykket. I tiden fremover vil vi fortsette å bruke tid og ressurser som gjør at vi kan montere flere sensorer og hente ut mer informasjon fra vannverket i Søyådalen, sier Eirin Kalstø i pressemeldingen.

Muliggjorde overvåking

Kåre Dragset og Sigurd Sæter er driftsoperatører for de 13 kommunale vannverkene i Surnadal. Manglende mobildekning har gjort det nærmest umulig å overvåke Fauskåa vannverk. Det har nå endret seg med løsningen fra Pipelife Norge.

– Tidligere kjørte vi tre til fire turer til inntaksdammen hver uke for å sjekke at alt var som det skulle. I ni av ti tilfeller, var alt i skjønneste orden, men vi måtte utføre jevnlig kontroll. Spesielt har siste års milde vintre gitt oss utfordringer. Det legger seg ikke is på dammen lenger, noe som gjør at vannet blir kaldere og at vi lettere får isdannelse i inntaket, sier Dragset.

– Hvis vannstrømmen stopper, tar det kun to til tre døgn før abonnenter har tomme kraner. Det er derfor av avgjørende betydning å sikre at inntaket av vann fungerer normalt. Tidligere brukte vi nesten en dag i uka på ettersyn av inntaksdammen i Fauskåa vannverk.

– Med løsningen fra Pipelife har verden forandret seg. Ved hjelp av sensorer kan vi nå hente ut informasjon om vannnivå, samt temperaturdata i vannet, ute og i inntaksrommet. Alle data er tilgjengelig i en skyløsning som gjør at vi som driftsoperatører har full oversikt over situasjonen fra kontoret eller på mobiltelefonen. Det gjør at vi nå kun rykker ut når det er nødvendig. For oss som jobber med å sikre innbyggerne godt og stabilt drikkevann har teknologien gitt oss en ny hverdag, sier Dragset.

Begeistret ordfører

Også ordfører i Surnadal kommune, Margrethe Svinvik, er over seg av begeistring, ifølge pressemeldingen fra Pipelife Norge.

– Rent vann og gode sanitærforhold er jo en del av bærekraftsmålene og derfor er dette et viktig prosjekt for kommunen. Resultatene fra Fauskåa vannverk er utrolig spennende. Løsningen har gitt oss bedre utnyttelse av vårt driftspersonell og bedre trygghet for vannleveransen.

– I tillegg er det jo helt fantastisk at dette skjer her i Surnadal. Pipelife Norge er viktig for Surnadal og har siden Mabo-tiden vært en viktig del av vår identitet. Det er veldig gledelig at de nok en gang er i førersetet i konsernet og at teknologi utviklet i Surnadal kan bli å finne i rør og kummer over hele verden, sier Svinvik.