Ungdommens kulturmønstring (UKM) er ikke bare sang, dans og bildekunst.

– Å lage en TikTok, bygge et hus på Minecraft eller lage en sminkevideo er også kultur – og derfor også noe du kan gjøre på UKM, sier avdelingsleder Ann Helen Stamnsve ved kulturskolen på Smøla.

Den 24. april er det nemlig klart for felles kulturmønstring for Aure og Smøla - i Smølahallen. Men allerede den 19. mars får ungdommene muligheten til å lære og la seg inspirere. Da inviteres det nemlig til en hel kursdag der ungdom kan melde seg på i forskjellige kategorier.

– Vi skal blant annet ha en spilldesign-workshop med Magnhild Rovik. Her skal de designe en egen spillfigur, der de starter på tegnebrettet og former figuren i leire. Så skal den 3D-fotograferes og animeres.

– Barn og unge er kløppere på dataspill, men vet de hva som ligger bak? Her får de lære litt om hvordan spill lages, sier Stamnsve.

Mat og musikk

Det blir også et eget kunst-kurs med Heidi Mella. Her skal de lage en portrett-tegning som skal digitaliseres og animeres - som for eksempel at portrettet blunker med øynene eller snur på hodet, sier Stamnsve.

Det blir også filmkurs med filmregissør Kristoffer Strand og Sushu-kurs med Odd-Ivar Hammer. Musikk-workshop med musikerne Ida Sofie Sæther og Tea Megaard står også på programmet.

Les også

Flyttet hjem og startet filmselskap

Kulturlederen håper mange vil delta etter en pandemi som har rammet kulturarrangement spesielt.

– Årets ordning med to arrangement er et resultat av koronaen. Vi måtte tenke annerledes under pandemien og kjørte digitale arrangement. Vi kjørte ut en spørreundersøkelse om ungdommen ville ha kurs eller bare kulturmønstring. Svaret ble ja, takk! Begge deler. Dermed søkte vi om offentlige midler og sponsormidler, og vipps, begge arrangementene er i boks, sier Stamnsve.

Mye læring

Hele Smølahallen tas i bruk under UKM i april, med stor scene, lyd og lys, kunstutstilling, kafésalg og greenroom for artister, blant annet. De voksne trekker i trådene, men det er ungdommene som skal gjøre jobben.

– Det er mye læring i arrangement. Vi trenger folk til selve arrangementet også. Det er mange arbeidsoppgaver utenom det kunstneriske, sier Stamnsve, som forteller at påmeldingen begynner å ta seg opp.

– Vi ser at det har gått sakte nå i etterkant av pandemien, men vi ser at interessen er stor og at det begynner å fylles opp med påmeldinger. Nå er det på tide å riste av seg pandemien og hive seg rundt for å bli med. Vi har jobb til alle.