Møre og Romsdal politidistrikt opplyser i en pressemelding tirsdag at en ung person bosatt på Sunnmøre er siktet for å ha fabrikkert og distribuert falske nyheter i kjølvannet av trusselsaken i Ålesund.

Tirsdag har det foregått en politiaksjon ved de videregående skolene i Ålesund. Den første offentlige informasjonen fra politiet om trusselen kom klokken 12.13. Da hadde blant annet Sunnmørsposten omtalt at det befant seg politi ved de videregående skolene i byen.

Bakgrunnen var en trusselmelding i form av et bilde som ble spredt i sosiale medier. I den forbindelse oppsto det en del spekulasjoner, og like før klokken 14 så Møre og Romsdal politidistrikt seg nødt til å avkrefte rykter:

– Politiet er kjent med at det sirkulerer falske nyhetsartikler om at det skal være skutt flere personer i forbindelse med trusselsaken som etterforskes. Politiet tilbakeviser dette, skrev Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

En elev ved Spjelkavik videregående skole har beskrevet bildet overfor NRK Møre og Romsdal. Ifølge eleven kan man se et slags våpen og en ryggsekk, med teksten «Ålesund. Ikke kom til skolen i morgen».

Ser alvorlig på saken

Personen som er siktet etter straffelovens paragraf 187, som omhandler falsk alarm. Strafferammen er fengsel i inntil seks måneder.

– Politiet ser alvorlig på slike falske nyheter fordi de bidrar til å skape frykt og til å eskalere usikkerheten rundt trusselsituasjonen, sier påtaleansvarlig i Møre og Romsdal politidistrikt Jan Roar Gidske i pressemeldingen.

Politiet har gjennomført avhør av siktede, som har erkjent forholdet. Det er tatt beslag i gjenstander som er brukt til produksjon og distribusjon av den falske nyhetsartikkelen, opplyses det i meldingen.

Politiet gjentar budskapet om hjelp fra publikum til å stanse deling av bilder knyttet til trusselsaken – og hjelp til å stanse spredning av falske nyhetssaker som sirkulerer i sosiale medier.

– Ikke del videre om du får slikt tilsendt. Politiet oppfordrer alle foreldre til å snakke med sine barn og unge om dette, heter det avslutningsvis.