Det var i fjor høst at den cirka 4,5 km lange turstien i naturskjønt terreng rundt Flemsetervatnet i Gjemnes offisielt ble åpnet. En sti som Flemma idrettslag, som stort sett har hele bygda på medlemslista, begynte å planlegge for seks år siden.

– Når flemmingene går helhjertet inn for noe, blir resultatet som regel kjempebra, skryter ordfører Knut Sjømæling.

Det er denne turstien et godt eksempel på.

– Stien er godt tilrettelagt for både gående og rullestolbrukere, så derfor syntes vi det passet godt å legge turen hit for kommunens markering av den årlige kulturminnedagen.

Som kjentmann hadde Sjømæling med seg Olav Inge Hoem, som hadde mangt og mye å fortelle om det livet og aktiviteten som har foregått i området rundt Flemsetervatnet opp gjennom årene.

– I 1969 gikk det første Reinsfjellrennet. Det var et turrenn som gikk fra Osmarka, over dette vannet og ned i Flemma, forteller Hoem.

– Ja, det er et turrenn jeg har noen småartige minner fra, kommer det fra Sjømæling. – Jeg og en kamerat meldte oss på i aktivklassen. Noe som vi kanskje ikke skulle ha gjort ... I alle fall var arrangøren lettet da vi krysset målstreken og de endelig kunne få ta ned målflagget!

Men det har også foregått andre skiaktiviteter i dette området. På 60-70-tallet ble det av alt bedrevet speedskiing oppe fra Snøskaret.

– Jeg tror de kom opp i en hastighet på 100 kilometer i timen før de nådde flata, minnes Hoem.

– Og holder vi oss innenfor skisporten, så satte idrettslaget Norodd i Kristiansund opp Noroddhytta med 20 sengeplasser, like overfor vannet her i 1935. De var utrolig aktive, og arrangerte både turrenn fra Silsetfjellet, Noroddstafett og utforrenn fra Reinsfjellet. Til alt overmål det første utforrennet i regionen, og med lokale utøvere som Lars Watn og Berta og Oskar Aspås på startstreken. Flemma Idrettslag overtok Noroddhytta i 1946, ei hytte som ikke eksisterer i dag, sier Hoem.

På veien rundt turløypa fikk turfølget også høre om gammel seterdrift, uthogging av skog under Hollendertida på 1600-tallet, funn av tjærebrenning, ulykker ute på isen og mislykket kultivering av Flemsetervatnet. En historisk trimtur som de fleste i turfølget, avsluttet med en god prat og fortreffelige kaker og bakels med graut i regi av Flemma idrettslag.