I Møre og Romsdal er det i dag Molde videregående skole, Romsdal videregående skole, Bekkevoll ungdomsskole, St Sunniva barnehage og Vågssetra barne- og ungdomsskole som er tatt ut i lærerstreiken.

Ettersom streiken kan bli langvarig er det naturlig å tenke at det kan bli flere opptrappinger. Det er usikker på om Nordmøre vil være en del av dette i framtiden, men står ikke oppført på uttakslista i fase tre.

Utdanningsforbundet mener at lærerne har blitt lønnstapere. Det uttalte de via leder Steffen Handal ved en tidligere anledning.

– Lærerhjertene våre blør når elevene rammes av denne konflikten. Men de rammes hardere når de ikke får lærere som er utdannet til denne viktige og krevende jobben, sier Handal i en pressemelding onsdag.

– Vi har på ingen måte krevd et gedigent lønnshopp, slik noen kanskje kan ha fått inntrykk av. Vi streiker fordi lærerne i skolen har fått en dårligere lønnsutvikling enn de andre ansatte i kommunene i seks tariffoppgjør på rad.

– Tvingende nødvendig streik

Utdanningsforbundet har for tiden nærmere 1400 medlemmer i streik, fortrinnsvis i videregående opplæring, men også i noen ungdomsskoler. Fra mandag 29. august trappes streiken opp når nye, drøyt 1400 medlemmer tas ut i 14 kommuner og ti fylkeskommuner.

Målt i årsverk mangler nesten hver femte lærer i grunnskolen og videregående en godkjent lærerutdanning, ifølge tall fra SSB. Søkertallene til lærerutdanningene har gått ned tre år på rad. Mange rektorer melder om store problemer med å skaffe lærerutdannede lærere.

– Vi ønsker ikke denne streiken, men nå var den tvingende nødvendig. KS ser ut til å glemme at lønnspolitikk er utdanningspolitikk. Skal man rekruttere – og ikke minst beholde – dyktige lærere med lang utdanning og erfaring i skolen, må de ha konkurransedyktig lønn. Man skaper ikke morgendagens skole med gårsdagens lærerlønninger, påpeker Handal.

Her skjer opptrappingen

Vel 1400 nye lærere går altså ut i streik fra mandag 29. august. Det er ungdomsskoler og videregående skoler som er omfattet av også dette streikeuttaket, mens barneskoler og barnehager holdes utenom.

Uttakene skjer i følgende, 14 kommuner: Arendal, Bergen, Bodø, Gjøvik, Harstad, Haugesund, Indre Østfold, Lillestrøm, Modum, Molde, Porsgrunn, Steinkjer, Stjørdal og Tromsø – de samme kommunene streiken ble trappet opp i sist mandag, og videre i følgende, ti fylkeskommuner: Agder, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold Telemark, Vestland og Viken – de samme fylkeskommunene streiken ble trappet opp i sist mandag.