Toppidrettsveka, brød eller sirkus?

«Anne Margrethe» rigget og klar til å sette kursen til Aure og Toppidrettsveka for noen år siden. Det var tider det ...

«Anne Margrethe» rigget og klar til å sette kursen til Aure og Toppidrettsveka for noen år siden. Det var tider det ...

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ole Bendik Nilsen, varaordfører i Aure kommune, kom i et leserinnlegg i Tidens Krav den 6. september 2020 med et sterkt forsvar for at kommunen bruker hvert år 450.000 kr til å sponse Norway Events og Toppidrettsveka.

Det er Norway Events AS som eier Toppidrettsveka – et selskap registrert i Aure med en ansatt bosatt i Trondheim.

Aure kommune har et fond spesielt øremerket næringsutvikling. Det er fra dette fondet kommunestyret bevilger pengene. Hvert år kan det brukes 2 mill kr fra fondet som foreløpig er finansiert for 4 år. Det var forrige kommunestyre som vedtok en strategisk næringsplan med prioriterte områder som kommunen skal satse på, 70 ulike tiltak der Toppidrettsveka er ett.

Strategisk næringsplan ble vedtatt for 2 år siden og administrasjonen har strevd sammen med hovedutvalg for næring med å prioritere tiltakene. I mellomtiden strøs pengene uprioritert ut til ulike tiltak.

Hensikten og hovedmålene i næringsplanen er å skaffe flere innbyggere til kommunen og å skape flere arbeidsplasser. Hvis Ole Bendik Nilsen først leser seg opp på næringsplanen og avstemmer leserinnlegget sitt med denne, bør han få seg en tankevekker. Ole Bendik skriver: «Jeg har aldri forventet stor avkastning på pengene som er gitt». Han sier at han er fornøyd «med en ny arbeidsplass ELLER to turister». Javel, varaordfører fra Senterpartiet – det var ambisjoner det.

Vingeklippet ANF

Det er en kjensgjerning at innbyggertallet i Aure går ned og det var derfor satsingen gjennom ny næringsplan ble vedtatt av kommunestyret. Økonomien i kommunen blir dårligere for hvert år. Mindre eiendomsskatt å hente fra Equinor, nedtrapping av statlige overføringer knyttet til kommunesammenslåing og som nevnt færre innbyggere med tilhørende reduserte overføringer fra staten.

Heldigvis har Aure flere solide «industri-lokomotiv» med gassbasert industri, oppdrett, mekanisk verksted /skipsverft og logistikk- og maskinentreprenører. Alle drives godt og sysselsetter mange innbyggere. Det er også mange små og mellomstore bedrifter med dyktige eiere og ledere som gjør en stor innsats – bedrifter som tjener penger.

Toppidrettsveka – en fest for og av folket

Toppidrettsveka ble en TV-suksess

Ole Bendik Nilsen etterspør mitt engasjement for å få synergi ut av Toppidrettsveka da jeg var styreleder i Aure Næringsforum (ANF). Han var med på å vingeklippe ANF som ikke lenger får noe tilskudd til driften fra kommunen. Derfor måtte daglig leder sies opp og jeg var første styreleder for et styre uten noen administrasjon. Styret jobbet dugnad for å hjelpe medlemsbedriftene med de små ressursene vi hadde. Takk til Aure kommune for pengebidrag fra næringsutviklingsfondet til reiselivsatsningen vi satte i gang. Nå er den kommet til steg 2 og får videre finansiering fra Innovasjon Norge. I tillegg er det igangsatt prosjekt for å utnytte ressursene vi har med storviltjakt i kommunen.

Én dag med sirkus

Nei, Ole Bendik – spørsmålet ditt skulle heller vært hva jeg gjorde eller ikke gjorde i forbindelse med Toppidrettsveka da jeg var styreleder i kommunens nyetablerte næringsutvalg. Der kunne jeg faktisk ha gjort noe! Og jeg prøvde. Kort tid etter at den nye næringssjefen ble ansatt lansert jeg noen konkrete tiltak i sammenheng med Toppidrettsveka som jeg ba administrasjonen om å utrede/ta tak i. Næringsstyret ble samtidig orientert og tok godt imot ideen. Da hadde vi personell-ressurser i administrasjon og pengeressurser i fondet. Men administrasjonen brukte for lang tid til å tenke seg om – og da tilbakemeldingen kom var det ikke mulig å gjennomføre. Tiden var gått fra oss.

I vår privatøkonomi er det slik at først bruker vi penger på mat, hus, strøm osv – de tingene vi må ha for å leve. Er det noen penger igjen, kan vi spare eller bruke til underholdning (som f eks å gå på sirkus).

Toppidrettsveka er EN dag med rulleski-sirkus i Aure innbakt med gode mosjonstiltak som Aure Idrettslag bruker 1000-talls dugnadstimer på, i følge Ole Bendik. Ja, alle vet at det er stor dugnadsinnsats som legges ned flere måneder i forveien og at den er profesjonalisert gjennom mange år med arrangement. All honnør til alle frivillige i Aure og resultatet av deres bidrag – også resten av året i hele kommunen.

Hva får vi igjen?

Med mitt innlegg og mine meninger i Tidens Krav ønsker jeg en debatt om kommunens pengebidrag knyttet til Toppidrettsveka og hva Aure får igjen. Takk, Ole Bendik for dine meninger. Det var ditt syn.

Kan Norway Events AS greie seg kun med dugnaden fra folket og uten penger fra kommunen? (Ikke nevnt her hvor mange hundre tusen kroner som næringslivet i Aure betaler i sponsing.)

Flere innspill og kommentarer fra velgerne gir politikerne i Aure bedre grunnlag når de diskuterer hva som skal strykes eller justeres når budsjettet for 2021 skal spikres. At totalbudsjettet vil øke er vel ikke realistisk.

Til slutt: Jeg hadde en fantastisk dag for flere år siden da jeg med stor entusiasme (i rollen som adm dir i Umoe Sterkoder AS) leide seilskipet Anne Margrethe, fylte opp med inviterte næringslivsledere i Kristiansund, lastet med god mat og drikke, og satte kursen for Aure. Vel fremme ved meierikaia gikk alle i land og vi fikk oppleve Toppidrettsveka i sine glansdager. Etter endt løp stevnet vi tilbake i flott solskinn – flere med «pandaøyne» da de kom hjem og tok av seg solbrillene. Det var tider det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken