Gå til sidens hovedinnhold

To søker fylkesmannsjobben

Artikkelen er over 2 år gammel

Da søknadsfristen utløp 3. januar, meldte det seg to søkere til stillingen som midlertidig fylkesmann i Møre og Romsdal.

De to er Thorbjørn Gaarder (63), chief credit officer fra Oslo, og Rigmor Brøste (53) fra Molde. Den offentlige søkerlista ble publisert på Kommunal- og moderniseringsdepartementets nettsider mandag morgen.

Brøste har siden 2012 vært assisterende fylkesmann i Møre og Romsdal, men rykket fra 1. januar opp som fungerende fylkesmann etter at Lodve Solholm gikk av med pensjon fra årsskiftet.

Stillingen som midlertidig fylkesmann i Møre og Romsdal ble utlyst etter at stortingsrepresentant Else-May Botten (A) i høst ble ansatt som Lodve Solholms etterfølger. Botten kan imidlertid ikke tiltre sin stilling før tidligst 1. oktober 2021 når valgperioden utløper.

Ifølge regelverket i statsansatteloven skal alle stillinger med varighet ut over ett år lyses ut offentlig. Dette umuliggjorde konstituering av Brøste. Derfor ble jobben utlyst med søknadsfrist 3. januar.

Les også

Rigmor Brøste har overtatt som fungerende fylkesmann

Thorbjørn Gaarder har gjennom en årrekke søkt på et utall sjefsjobber, blant annet som politimester, skattedirektør, pressegeneral, finansdirektør og helsetopp. Han var også blant søkerne til stillingen som rådmann i Sunndal i 2016.

Gaarder sto i 2013 fram i Dagbladet og fortalte at han har søkt på all verdens ledige jobber de siste åra, aller helst høyt profilerte lederstillinger.

Ifølge Dagbladet er han jussutdannet fra Genève i Sveits, og pendlet i flere år mellom Oslo og London. Han har hatt flere ledende stillinger tidligere, og var blant annet sentral i det norske bistandsfondet Norfund.

Gaarder har for øvrig også søkt stillingen som midlertidig fylkesmann i Rogaland. Her ble helseminister Bent Høie ansatt, men heller ikke han kan tiltre før høsten 2021 ettersom han i likhet med Else-May Botten må sitte stortingsperioden ut. I Rogaland var det ni søkere.

Les også

Botten blir fylkesmann i Møre og Romsdal, Bent Høie i Rogaland

Fylkesmannen er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen. Fylkesmannen er dessuten et viktig bindeledd mellom kommunene og sentrale myndigheter.

Fylkesmannen utfører ulike forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og kontrollerer dessuten virksomheten i kommunene og er klageinstans for mange kommunale vedtak.

Les også

Fylkesmann Botten: – En stor ære

Kommentarer til denne saken