TK-journalister vant pris for «Fødesaken»

Journalistene Arild Myhre (til venstre) og Tore Dyrnes i Tidens Krav vant Amedias pris for Beste undersøkende journalistikk i 2019.

Journalistene Arild Myhre (til venstre) og Tore Dyrnes i Tidens Krav vant Amedias pris for Beste undersøkende journalistikk i 2019.

Artikkelen er over 1 år gammel

Fikk Amedias pris for beste undersøkende journalistikk for sitt arbeid med fødeavdelingen det siste halve året.

DEL

Prisen for beste undersøkende journalistikk gikk til Tidens Krav og journalistene Arild Myhre og Tore Dyrnes for «Fødesaken».

Den handler om vedtaket i styret i Helse Møre og Romsdal 27. mars i år om å nedlegge fødeavdelingen i Kristiansund og henvise fødende fra Nordmøre til sykehuset i Molde, tre timers reisevei unna.

Gjennom omfattende undersøkende journalistikk dokumenterte journalistene Arild Myhre og Tore Dyrnes en feilaktig, manipulativ og ensidig saksbehandling forut for styrevedtaket. De dokumenterte hvordan klinikkledelsen benyttet seg av feil faktum og misbrukte medisinsk statistikk for å få styret til å nedlegge fødeavdelingen.

Det er ikke sant, skrev avisa med store bokstaver som innledning til en seks siders grundig, velskrevet og dramatisk reportasje 16 dager etter styrevedtaket.

Og senere fulgte avisa opp med en grundig kartlegging og analyse av hvem som hadde vært involvert i og hatt hyppig telefonkontakt med hverandre i helsedepartementet, helseregionen og helseforetaket i timene forut for styrevedtaket. Det avslørte spillet og spillerne i kampen om fødeklinikken.

– Det er fantastisk å få en pris for en journalistikk som har bidratt til å skape et så stort engasjement, sier prisvinnerne Arild Myhre og Tore Dyrnes.

Juryen har skrevet dette i sin begrunnelse:

«Tidens Krav har ifølge ledelsen for bunadsgeriljaen avdekket metoder i den offentlige spesialhelsetjenesten som har fått mennesker uten interesse for politikk til å konkludere med at «nok er nok». Tidens Krav har ved å stille de riktige spørsmålene, bedt om innsyn i de riktige dokumenter, nitid dokumentasjon og dyp innsikt i helsepolitikk og forståelse for befolkningen i sitt nedslagsfelt, bidratt til å styrke tilliten til og omdømmet til avisen. Tidens Krav har levert god førsteklasses journalistikk til inspirasjon for kolleger over hele landet. Ingen aviser er for små til å utgjøre en forskjell. Det handler om å ha tro på den viktige journalistikkens kraft og dedikerte faglig sterke medarbeidere».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken