– Nordmøre er involvert i en av Norges største oljevernøvelser gjennom tidene, skriver kommunikasjonsrådgiver Per Kristian Leikanger i Nordmøre brann og redning i en pressemelding.

Det er NOFO og Equinor som står bak oljevernøvelsen, som for Nordmøre sin det vil innebære blant annet strandsanering og arbeid med lenser. 66 kommuner, 500 personer og 12 fartøy er involvert i «Øvelse Frohavet», som strekker seg fra Helgelandskysten i nord til Tustna i sør.

– Det er nettopp på Tustna, nærmere bestemt Kråksundet ved Tømmervåg, at aktiviteten på Nordmøre vil foregå, skriver Leikanger.

Scenarioet er som følger, ifølge pressemeldingen: En brønnkontrollhendelse under boring resulterer i en kontinuerlig sjøbunnsutblåsning. Fra letebrønn «Stålull» vest for Solund i Sogn og Fjordane vil store utslippsvolumer drifte nordover og true landpåslag i området rundt Frøta og Froan.

– Det interkommunale utvalg mot akutt forurensing Nordmøre (IUA Nordmøre) vil etablere stab i Kristiansund. Mannskaper fra flere nordmørskommuner vil gjennomføre feltoperasjoner i Kråksundet på Tustna, hvor et landpåslag er ventet. Dette arbeidet vil i hovedsak foregå tirsdag 15. og onsdag 16. oktober. Det ventes om lag 50 personer og flere fartøy i sving i Kråksundet, opplyser Leikanger, og fortsetter:

– For å simulere olje i fjæresteinene brukes det melasse. Dette er et restprodukt ved framstilling av sukker. Under øvelsen vil man også benytte nærmere 40 kubikkmeter usaltet popcorn, som skal simulere olje på havet. Popcornet er svært synlig slik at det er lett å se områder med popcornsøl. I tillegg er det organisk avfall som kan spises av både fugl og fisk.