(Nettavisen): – Jeg er fortsatt i sjokk etter hendelsen og greier ikke helt sette ord eller prosessere hva som faktisk har skjedd, og at det er så alvorlig som det er, forteller Tiril Solberg til Nettavisen fra sykesengen på et sykehus i Roma.

Natt til lørdag i forrige uke ble hun dyttet i bakken og sparket i ansiktet av en 21 år gammel nordmann. Siden natt til søndag forrige helg har hun vært gjennom noen tøffe dager.

– Jeg har knust nese, to knekte tenner, en død tann og et brudd over øyet.

Onsdag opererte hun nesen.

– Dette var en litt mer komplisert operasjon enn de hadde trodd, fordi nesa var knust og mange småbiter som de har måttet bygge opp nesen min med, sier hun.

Operasjonen tok en halvtime lenger enn planlagt.

– Nå har jeg to tamponger langt opp i nesa, og en stålplate rundt for å holde den stødig på plass, forteller Solberg.

Det var den italienske avisen La Repubblica som omtalte saken først.

– Provoserende og frekk

Det var fredag 4. august at Tiril Solberg (19) ble med ei venninne på en spontantur til Roma, lite visste hun da at hun én uke senere skulle ligge i en sykeseng hardt skadet på et sykehus i den italienske hovedstaden.

– Jeg ble med venninnen min på tur, fordi hun ville ha meg med for å møte en fyr hun var interessert i. Vi bestilte flybilletter to dager før avreise, forteller Solberg til Nettavisen.

Gutten som venninnen hennes var interessert i, hadde med seg en kompis, og jentene møtte dem på hotellet på Gardermoen kvelden før avreise.

Venninnen til Solberg hadde snakket med gutten hun var interessert i, i flere måneder, men Solberg selv verken kjente til eller visste hvem noen av guttene var før turen.

– Det var avtalt at jeg skulle sove på rom med bestekompisen til fyren venninnen min likte, bare så det ikke skulle bli dyrt. Jeg hadde ingen intensjoner for oss, og ville bare reise for å se hva Roma hadde å tilby, forklarer 19-åringen.

Allerede den første natten skal gutten ha forsøkt å sjekke henne opp, men Tiril avviste ham.

– Etter jeg hadde avvist han, begynte han å bli veldig provoserende og frekk. Men dette var noe som kom tydeligere frem de senere dagene.

Ifølge Solberg stoppet ikke det gutten i forsøket på å «få seg noe».

– De neste dagene fortsatte jeg å avvise han, og han ble bare mer provoserende. Han begynte med en mobbete tone, hvor jeg fikk høre ordet «hore» og «du påvirker venninna di så dårlig» gjentatte ganger, sier hun.

Lørdag kveld, 6. august, fikk hun nok av hans oppførsel, og måtte komme seg litt bort fra Airbnb-leiligheten de hadde leid. Hun satte seg på en restaurant i området Campo De ‘Fiori, like i nærheten av der de bodde.

Etter hvert kom både venninnen og de to guttene til restauranten.

– Han fortsatte å være spydig, så til slutt fikk jeg nok og klapset til han.

Deretter gikk hun ut av restauranten for å snakke med fyren venninnen var interessert i, men hun fikk ikke med seg at han andre fulgte etter.

– Plutselig dyttet han meg i bakken og sparket meg en gang hardt i ansiktet. Alt skjedde veldig raskt, sier hun.

– Jeg syntes på ingen måte man trenger å bli provoserende, frekk og vise så lite hensyn om man blir avvist. Å sparke noen bevisst i ansiktet, som ligger helt hjelpeløst på bakken etter å ha blitt dyttet ned blir ekstremt. Da har man tydelige intensjoner om å gjøre stor skade, legger hun til.

Vitner til hendelsen i gaten kom løpende til unnsetning og tok vare på henne til ambulansen kom.

Folkerettseksperter kritiske til Amnestys Ukraina-rapport

Arrestert og dømt

Den 21 år gamle nordmannen skal ha løpt fra stedet og tilbake til leiligheten hvor han pakket kofferten til Solberg, og gjemte den i en av gatene. Like etterpå ble 21-åringen arrestert av politiet.

21-åringen ble arrestert og i løpet av det neste døgnet, dømt til åtte måneder betinget fengsel, ifølge La Repubblica.

Solberg reagerer på at den unge mannen får gå fritt rundt etter noe slikt.

– Etter å ha gjort så mye skade, både mentalt og psykisk, så er det helt forferdelig at en skal kunne få gå rundt fritt uten noe form for straff. Han er jo såpass ustabil, så han kan være en fare for andre jenter også. Jeg håper ikke noen andre får gjennomgå det samme som meg, sier hun.

19-åringen, som opprinnelig kommer fra Våler i Solør, håper at norske myndigheter tar saken seriøst og at han får den straffen han fortjener.

Hun understeker at hun har fått god bistand og støtte, fra både UD og den norske ambassaden i Roma etter angrepet ble kjent.

Nettavisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, og pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde bekrefter overfor Nettavisen at UD har gitt konsulær bistand til en skadet kvinne i Italia.

– Utover det har vi ingen andre kommentarer om saken, sier hun til Nettavisen.

– Italienske medier opplyser om at det er en 21 år gammel nordmann som er arrestert og dømt til åtte måneders betinget fengsel. Er UD kjent med det?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Haavardsdatter Lunde.

Drapsforsøket i Brundalen: Nå er dommen klar

Får god støtte

Etter voldshendelsen har foreldrene til Tiril kommet ned til Roma og er sammen med henne. Hun forteller at det er de som fører dialogen med norske myndigheter.

– De har bidratt veldig mye, og vi er ekstremt fornøyd med den hjelpen vi har fått frem til nå. Jeg har vært i kontakt med psykolog og må nok ha dette en stund fremover til også, forteller hun.

Siden angrepet har Solberg vært innom tre forskjellige sykehus., men torsdag kveld ble det slutt på sykehusoppholdet.

– Jeg har fått kommet meg på hotell, der mamma og pappa er, opplyser hun.

I Roma blir Solberg værende til neste torsdag.

– Da skal jeg dra tilbake på sykehuset og ta ut tampongene som er i nesen min. Etter dette får vi dra hjem til Norge igjen, sier hun.

Også fra italiensk side får hun støtte. Blant annet fra politikeren Nicola Morra, som representerer Femstjernersbevegelsen.

– Alle mennesker må respekteres. Og kvinner, selv om de er unge og tiltrekkende, er mennesker, ikke ting som ikke har egen vilje, som ikke fortjener et valg, skriver han blant annet i et Facebook-innlegg.

– Heia Tiril, avslutter Morra innlegget.

En lang vei igjen

Tiril Solberg bor til vanlig i Oslo, der hun studerer markedsføring og salgsledelse.

Når hun etter hvert kommer tilbake til Norge er det mye som 19-åringen skal gjennom.

– Jeg skal få fikset tennene og ta av stålplaten rundt nesen om 10-12 dager. Jeg blir nok hjemme hos mamma og pappa en stund før jeg er klar til å reise til Oslo, og komme i gang med studiene igjen, sier hun.

I tillegg venter det trolig plastisk kirurgi om et halvt års tid for å få nesen så godt som normal igjen.

Til tross for de omfattende skadene, føler hun seg heldig.

– Jeg vet bare at dette kunne gått ekstremt mye verre og hva som kunne skjedd, hvis det sparket hadde det vært enda hardere. Jeg har i hvert fall lært at man ikke skal stole på hvem som helst, sier hun.

Da tyven stjal fra butikken, la Henrik (21) på sprang etter ham. Så ble han slått til: – Ubehagelig opplevelse