Det opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding onsdag.

Som en del av straffen må Aalesund også henge opp et «#STOPPrasisme»-banner på tribunen. Dommen er i tråd med påtalenemndas innstilling i saken.

«I tråd med Uefas sanksjonsnivå vurderte doms- og sanksjonsutvalget at AaFK skulle dømmes til å spille neste hjemmekamp for delvis tomme tribuner, men etter en helhetsvurdering, sett opp mot antall tilskuere på tribunen på grunn av koronarestriksjonene, ble det bestemt at kampen skal spilles for helt tomme tribuner», skriver NFF.

Boten AaFK er ilagt, er på 10.000 kroner.

Formildende

Doms- og sanksjonsutvalget skriver blant annet i sin begrunnelse at allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at det må reageres mot episoder som den Pellegrino ble utsatt for.

«Både Fifa og Uefa har nylig foretatt innskjerpinger i sanksjonsreglene ved rasistiske og diskriminerende ytringer, og har en streng tilnærming til sanksjoner i slike saker. Tilsvarende har blitt gjort i regelverket til Englands Fotballforbund (FA). For å følge den internasjonale tendensen, finner utvalget at det må fastsettes en streng reaksjon», står det videre.

Det vises til at Uefa ved førstegangsforseelser som hovedregel praktiserer delvis stengte tribuner, men at alvorlighetsgraden i hver sak kan føre til strengere straffer.

Utvalget tillegger det begrenset vekt i formildende retning at Aalesund-ledelsen reagerte raskt da saken ble kjent.

«Dette er det eneste riktige å gjøre. I formildende retning vektlegger imidlertid utvalget at klubben offentlig tok avstand fra utsagnet, og beklaget seg direkte overfor fornærmede», skriver utvalget.

Utestengte supporter

Det var i etterkant av bortekampen mot Aalesund tidlig i oktober at Kristiansund-spiller Pellegrino ble utsatt for rasistiske tilrop fra tribunene. Eliteseriens toppscorer tok selv opp episoden i sosiale medier.

«Til alle dere rasister bak målet på Color Line stadion, dere er en stor VITS! Tenk at vi i 2020 bare skal stå på siden og se på, det er trist», skrev Pellegrino på sin Twitter-konto.

Aalesund-ledelsen var raskt ute med en uforbeholden unnskyldning på vegne av klubben og supporterne.

AaFK identifiserte i dagene som fulgte en tilskuer som skal ha kommet med tilrop mot Pellegrino. Vedkommende ble utestengt fra kamper ut neste sesong.

Tilskueren skal ha beklaget egen oppførsel på det sterkeste.

Stor bot til vakt

Mannen som kom med rasistiske tilrop mot Vålerenga-spilleren Ousmane Camara i oktober må betale 25.000 kroner i bot. Det opplyser Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

Mannen i slutten av 40-årene, en frivillig vakt på Sandefjords fotballstadion, innrømmet å ha ropt «apekatt» til VIF-innbytter Camara mot slutten av eliteseriekampen 18. oktober.

Han hadde vært tilknyttet Sandefjord Fotball i en årrekke, men umiddelbart etter rasismeepisoden ble han utestengt fra arenaen på livstid.

Senere har også politiet tatt tak i saken. De opplyser at mannen får et forelegg på 25.000 kroner, subsidiært fengsel i 50 dager, «etter straffelovens§ 185 for å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring».

Han får tid til å vurdere om han godtar forelegget eller ikke.