Til «kulturminister» Abid Raja

Dag Inge Landbakk er svært lite fornøyd med kulturminister Abid Raja (V).

Dag Inge Landbakk er svært lite fornøyd med kulturminister Abid Raja (V). Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kulturnæringen er en av de som sliter mest under koronakrisen, og vi er fremdeles med på dugnaden. Jeg har et ønske om at du Abid tuner inn radioen for å lytte til hele kulturbransjen og ikke minst, gjøre noe umiddelbart. Ja jeg sier radio, og mener den med mottaker.

Du skulle være kulturens talsperson, den som skal ta vare på våre vilkår, våre rettigheter, være den som tar ansvaret for alle i vår bransjes næringskjede dersom for eksempel en krise skulle oppstå. Du ble utnevnt til kulturminister for å lede norsk kultur, men gikk til vår store overraskelse i stedet ut og satte deg i departementets budbil? Der satt du og ventet på beskjed over radioen, trolig om kjøreretning og veivalg.

Kulturbransjen lokaliserte Caddyen din, ropte deg opp på sambandet der en samlet næring ville fortelle deg hvor du skulle kjøre for å redde bedrifter fra å gå konkurs, folk fra å miste jobben sin, at viktig kompetanse ikke forsvinner, og forhindre at store deler av næringskjeden legges ned. Men du tok ikke inn anrop, ingen nådde frem.

Ikke bare stilte du bort kanalen, du la på og koblet de du skulle være minister for, helt ut av sambandet. I stedet holdt du deg på en intern kanal der kun statsministeren, helseminister og FHI har tilgang, der dere slapp å lytte til de kriserammede. På Helsedirektoratets nettsider kan man lese at «Kommunikasjon i talegrupper er den viktigste funksjonen i nødnettet», ikke ulikt annen sambandsstruktur. Den skulle du ha lest før du satte nøkkelen i tenningen.

Forrige uke ble kulturbygg landet rundt opplyst i rødt. En sterk symbolsk handling. Et sterkt symbol som «red alert», kode rød, for å understreke at nå må det gripes inn umiddelbart, for nå er det alvor.

På et sykehus betyr «Kode rød» vanligvis at det er brann eller røyk, og røyken i kulturlivet må du ha sett lenge nå. Når skal tiltakspakkene komme næringen likt til gode, og ikke på tullete vis differensiere på hvorvidt du har organisert butikken som enkeltpersonsforetak eller aksjeselskap? Eller stoppe opp kompensasjonsordningen for freelancere og selvstendig næringsdrivende midt i krisen, og fisle inn to lusne måneder ekstra og dermed lempe inn mer usikkerhet?

De som falt mellom to stoler ligger og venter på stimuleringspakken du presenterte ville komme på pressekonferansen i august, og som av uviss grunn lar vente på seg. Det er praktisk håpløst å få på plass avtaler både for leie, eller kjøp/salg slik det er nå.

Jeg jobber mest på arrangørsiden som er blant de få som har fått kompensasjonsordninger på plass. Men så lenge du sulteforer og til slutt dreper artisten, teknikerne, crewet og agenten (og mange flere) så får vi etterhvert mange færre til å levere kultur til spillestedene lengre.

Jeg forstår ikke hvorfor du ikke møtte opp på Red Alert. Du signaliserte at du i hvert fall ikke er kulturnæringens minister. For hvis du ikke klarer det, må du snarest gi beskjed til lederen av regjeringen, levere inn budbilnøkkelen slik at vi forhåpentligvis får inn en som både lytter, forstår og gjør tiltak som gjør at også bedrifter i kulturbransjen kan komme helskinnet ut av koronakrisen.

Ingen sa det klarere enn Aslak Dørum i DumDum Boys; «Jeg skulle ønske at den kulturministeren som ikke turte å være her, kunne komme seg ut av det klamme favntaket til Tom Cruise og heve blikket fra selfiestanga lenge nok til å snakke med noen voksne for å skjønne hva som faktisk får kulturlivet til å gå rundt. For det er ikke han.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken