Tidsfrist for dødsbo i landbruket

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Regjeringen har kommet med forslag om å innføre tidsfrist for hvor lenge en landbrukseiendom kan være dødsbo. Dette er svært gledelig.

Skogeierforbundet har lenge vært tydelige på at vi ønsker å få innført en slik tidsfrist. Vi har mange eksempler på at dødsbo blir liggende øde, og at eiendommene forfaller. Det er lite aktuelt å foreta investeringer i et dødsbo, og tiltak som ellers hadde vært gjennomført, blir ikke fulgt opp.

Naturressursene vil spille en viktig rolle i overgangen til det grønne skiftet, og vi må ta forvalteransvaret på alvor. Det er uheldig at landbrukseiendommer som kunne vært solgt til noen som gjerne ville drive gården, bosette seg i bygda og bidra til økt verdiskaping og aktivitet, i stedet blir stående tomme og forfalle.

Det er eksempler på at et dødsbo stopper vern av skog, bygging av skogsbilveg eller et nødvendig jordskifte fordi det ikke er mulig å få tak i noen som kan skrive under. I andre tilfeller tar det svært lang tid å få gjennomført tiltak, fordi man må lete opp og innhente underskrifter fra en rekke arvinger.

Regjeringen har foreslått alternative tidsfrister på hhv. tre, fire og fem år. Skogeierforbundet har tidligere gått inn for en frist på tre år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken