– Over 80 prosent av abonnentene våre bruker oss allerede jevnlig digitalt. Samtidig har kostnadene til produksjon, trykk og distribusjon av papirutgaven steget kraftig det siste året. Det gjør at vi nå må endre oss for at vi skal kunne utgi papiravis til dem som den er viktig for. De skal fortsatt være trygge på at de blir oppdatert ved å lese papirutgaven, sier Ole Knut Alnæs, sjefredaktør i Tidens Krav.

Viktig endring

I 2020 reduserte TK antall papiraviser fra seks til fem utgaver i uka. Siden den gang har det totale antall abonnenter vært stabil. Samtidig har antallet som bruker papiravisa gått jevnt nedover. Av Tidens Kravs drøyt 11.000 abonnenter er det kun 800 som aldri har logget seg på tk.no.

– Vi er klar over at i underkant av 2.000 av våre abonnenter er avhengig av papirutgaven for å holde seg oppdatert om det som skjer på Nordmøre. Det er derfor viktig for oss å gjøre denne endringen nå, slik at vi kan fortsette med noen gode papirutgaver i uka. Det er viktig for oss å ha et godt papirprodukt for de som foretrekker det, sier Alnæs.

De første som fikk vite nyheten reduksjonen av antall papiraviser var Kristiansund Pensjonistforening.

– Jeg fikk gleden av å besøke Kristiansund Pensjonistforening og møte nærmere hundre av medlemmene forrige torsdag for å inspirere dem til å lese nyhetene digitalt. Med en verden i rask endring, trenger de ferske nyheter. Da kunne jeg ikke la være å fortelle dem om at vi skal ned til to utgaver i uka. Som forventet er det mange som blir skuffet og vil få hverdagen deres forandret. Men som jeg også forventet, leser 80 prosent av dem nyheter også digitalt. Det var noen som sa «vi skjønner at nyheter blir digitalt og nå kan vi glede oss til to store aviser i uka som vi kan kose oss med», forteller Alnæs.

Han håper flere eldre blir inspirert til å søke hjelp for å komme seg på nett.

– I dag er det lite som skal til for å kunne bruke digitale løsninger. En enkel smarttelefon er nok til både å betale regninger og lese nyheter. Det har gjort verden enklere for de aller fleste, målet må være at det skal være tilgjengelig for alle.

– Tidens Krav ser på muligheten for å samarbeide med flere aktører, for å bidra til digital opplæring for dem som ønsker det, sier Alnæs.

Bedre innhold i større utgaver

Papirleserne vil fortsatt få like mye innhold som før, men i færre utgaver. Papirutgavene blir både større og bedre enn i dag med lokale nyheter som hovedinnhold, sammen med kjent stoff som kryssord, TV-program, reportasjer og portrett.

– De siste årene har vi publisert langt mer innhold på tk.no enn vi har hatt plass til på papir og i e-avisa. I tillegg til at det er på nett du får de ferskeste og mest oppdaterte lokale nyhetene, så får du også mye mer der enn på papir. På tk.no har vi både video, lyd og rikere illustrasjoner enn det vi kan levere på papir. Alle abonnenter har tilgang til alt innhold på tk.no, fortsetter han.

Tirsdag og torsdag er valgt på grunn av at dette er mest praktisk med hensyn til distribusjon og annonsører.

Utviklingen i folks medievaner strekker seg langt utover Nordmøres grenser. Statistikk fra SSB viste at i år 2000 leste 77 prosent av Norges befolkning papiraviser. I 2022 var det samme tallet 22 prosent. Utviklingen gjelder for alle aldersgrupper, men spesielt yngre.

– Forståelig at noen blir frustrerte

Beslutningen om å gå ned til to papirutgaver er gjort av styret i Tidens Krav, og i tett dialog med de ansatte.

– Samfunnet utvikler seg – og mediebransjen gjør det samme. Tidens Krav er ikke den første som velger å kutte i papirutgavene, det er det flere både i Amedia og andre mediekonsern som har gjort, sier tillitsvalgt for journalistene i Tidens Krav, Lisa Botterli Flostrand.

Hun viser til at flertallet av abonnentene nå leser TK digitalt.

– Det er likevel forståelig at noen blir frustrerte over et slikt kutt – papiravisen har for mange vært en fast del av livet gjennom alle år. Å redusere antall utgivelser utfordrer folks vaner, men vi ser at dette til syvende og sist er veien å gå for å kunne videreutvikle oss i takt med samfunnet, sier hun.

Styreleder Svein Atle Huus i Tidens Krav sier at kuttet er et nødvendig grep for å holde følge med den digitale utviklingen.

– Det at det blir færre papirutgaver for TK og andre aviser i tiden vi nå går inn i er en naturlig del av utviklingen når en stadig større del av befolkningen orienterer og engasjerer seg i hovedsak digitalt. Nyhetsformidlingen og kampen om folks oppmerksomhet og tid i årene framover vil derfor også først og fremst foregå digitalt. Det vil stille større krav til redaktørstyrte medier i kampen mot store internasjonale aktører som ikke har som formål å tjene lokalsamfunnene eller å sikre et sterkt og levende demokrati, sier han.

– Grepet som blir gjort nå med å redusere antall papirutgaver i Tidens Krav, mener jeg gjør at vi vil kunne fortsette å utvikle og styrke oss ytterligere digitalt, samtidig som vi også ivaretar de svært trofaste leserne våre som fortsatt foretrekker å holde seg oppdatert og engasjere seg i det som skjer i lokalmiljøet, gjennom papiravisa.

Les også

Satanrocker og englebarn – dette er de som jobber i Tidens Krav

Les også

Vi trenger lokalavisa – på papir