Gå til sidens hovedinnhold

- Tenk på naboen

Artikkelen er over 5 år gammel

Direktør i Fylkesmannens Beredskapsavdeling, Helge Mogstad, ber folk vise medmenneskelighet når uværet kommer.

Fylkesmannen har den koordinerende rollen for å sikre god beredskap i Møre og Romsdal. Til kvelden er det meldt vind opp i orkan styrke når ekstremværet «Tor» slår inn.

- Vi har kalt inn til møte i beredskapsrådet kl 12. Der vil politi og andre nødetater være tilstede. Vår rolle blir å koordinere planleggingen. For å yte best mulig innsats er det viktig at alle aktører har tilstrekkelig kunnskap om hverandres planer. Det legger grunnlag for et godt samarbeid og samlet innsats ved en mobilisering, sier direktør i Fylkesmannens Beredskapsavdeling, Helge Mogstad.

Værmeldingen er fortsatt noe usikker med hensyn på hvor og når ekstremværet «Tor» slår inn.

- Håp på det beste, men ...

- Vi for håpe det beste, men være forberedt på det verste. Den enkelte kommune har et hovedansvar i å forberede innbyggerne. Mitt beste råd er å vise medmenneskelighet. Det har vi gode erfaringer med i vår region. Tenk på naboen, eller en gammel slektning som kanskje trenger litt ekstra hjelp og støtte. Litt praktiske forberedelser må man gjøre. Feste trampoliner, ta inn løse gjenstander på terrassen, tjore fast båten ekstra godt, osv. osv. Her kan man ta et familieråd, møtes i nabolaget \ velforening og samarbeide. Flere hoder tenker bedre enn ett. Det viktigste er at man tar vare på hverandre i nærmiljøet.

Venter forsinkelser

Møre og Romsdal fylkeskommune varsel at uværet vil skape forsinkelser og innstilte avganger i kollektivtrafikken.

- Vi ber de reisende  både fredag og lørdag ta høyde for uværet som er meldt og følge lokale værvarsler, skriver de på sine nettsider.

De anbefaler å ringe FRAM Kundesenter på telefon 177 for oppdatert informasjon om avgangene.

Det kan bli stengte flyplasser på grunn av uværet

- Vær forberedt på strømbrudd

Mogstad avslutter med et siste tips:

- Folk må være forberedt på noen timer uten strøm. Ha beredskap etter hva slags behov man har. Sjekk om man har batterier, lommelykt, alternative strøm/varmekilder, varme klær, tepper, osv, så skal nok dette går bra.

«Tor» kan slå ut strøm og telefon

Folk bør forberede seg på å miste strømmen og telefonforbindelsen i områdene der ekstremværet «Tor» er ventet å treffe fredag.

– Dersom strøm og teknologi forsvinner, er det nok mange som kjenner seg hjelpeløse. Det er enkle ting du kan tenke på som varme, lys, mat drikke og omtanke for naboen. Da kommer man langt, sier Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Hun ber også folk om å flytte eller binde fast gjenstander som står ute, og sjekke at takrennene fungerer som de skal før uværet slår til.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier de er godt forberedt, men sier folk bør være forberedt på at telefonlinjene kan falle ut.

– Vi satte stab da dette været fikk status som ekstremvær. Det som er utfordrende, er om det skal slå til sør i Rogaland, eller om det faktisk vil gå helt opp til Nordland. Det er voldsomme krefter på gang, sier Amundsen.

– Ikke gå ut

«Tor» vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Store materielle skader kan ventes, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, ifølge Andersen.

– Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier meteorologen.

Hun kommer med følgende anbefalinger til alle dem som oppholder seg i de utsatte områdene:

– Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier hun.

Politiet: - Sørg for at løse gjenstander er sikret, og dropp kjøring med tilhenger

Før uværet: Her er myndighetenes kriseinformasjon 

Nå kommer ekstremværet «Tor»

Se oppdatert værvarsel her.

NTB direkterapporterer om ekstremværet «Tor»:

 

Kommentarer til denne saken