Nytt slag på Rastarkalv

Tre forestillinger: Til sommeren vil det igjen med kamp, skjemt og alvor på Freidarberg. Her et bilde fra forestillingen i 2005.

Tre forestillinger: Til sommeren vil det igjen med kamp, skjemt og alvor på Freidarberg. Her et bilde fra forestillingen i 2005.

Artikkelen er over 4 år gammel

19. juni skal danskene igjen nedkjempes på Freidarberg.

DEL

Ivrige sjeler på Frei ønsker å blåse liv i historien om da Håkon Den Gode kom til området ved Frei kirke og kjempet mot Eirikssønnen i kampen for å kristne Norge.

Ifølge Snorres Kongesaga sto slaget i år 955. Siden vi nå skriver 2015 er det et faktisk snakk om et jubileum.
– Det er jubileum for selve slaget, men det er også 60 år siden Kong Haakon og kronprins Olav var her på besøk, og 10.000 mennesker møtte opp. I tillegg er det ti år siden spelet var satt opp sist, så dette året passer godt, på mange måter, sier Gjøran Storsæther.
Han representerer Møst Ungdomslag, en av tre parter som har tatt initiativet til oppsetningen. Frei Hornmusikk og Fredøens Basarensemble er de to andre.

Produksjonen, som har premiere 19. juni, vil koste rundt 300.000 kroner. Budsjettet har aktørene satt med god hjelp fra kulturavdelingen i kommunen.
 

Får støtte

I fjor høst søkte de også kommunen om støtte til prosjektet. Saken var oppe til politisk behandling i november, men ble utsatt til i år, på grunn av kommunens trange økonomi.

Onsdag var saken på bordet til formannskapet. Økonomien i kommunen er ikke noe bedre, men et enstemmig formannskap gikk inn for å støtte nypremieren med inntil 150.000 kroner, fra formannskapets kasse for tilleggsbevilgninger.
 

Litt nytt

Ordfører Per Kristin Øien er redd for at om ingen for mulighet til å ta tak i historien nå, vil den forsvinne for kommende generasjoner.
Gjøran Storsæther er helt enig.

 -Det blir færre og færre som kjenner spelet, og for å bevare det for framtiden må det settes opp igjen. Manuset er der, kulissene står der, og mye av kostymene er på plass.

Endre Skar er hyret inn som regissør. Musikken er skrevet om, og manuset blir litt fornyet for å skape en forestilling med mer flyt og action, og der en mer publikumsvennlig forestilling.

 

Artikkeltags