Det skrives og sies mangt og mye i politikken og blant innbyggerne i Heim, og beskyldninger for det ene og det andre. Noe er sikkert sant, men slett ikke alt. Man kan kanskje konkludere med at det ikke er fremsnakking av kommunen, heller mest nedsnakking, dessverre. Det vi vet er at vi trenger tilflytting, flere fødsler og at færrest mulig flytter herfra. Næringslivet trenger arbeidskraft, husene trenger folk og vi trenger hverandre for å gjøre oss sterke og attraktive.

Nå har vi hatt to år med Heim kommune, to år preget av politisk uro og covid-19. Vi har ikke fått den gode prosessen vi skulle hatt med å bygge den nye kommunen. Men vi er på god veg. En del av oss i Heim byttet fylke, noe vi i det store og hele ikke merker stort av. Vi er blitt kjent med en del nye folk i diverse styre og stell, men de har da orden på tingene sine i Trøndelag også, slik som i Møre og Romsdal. Det er da stort sett en berikelse å bli kjent med nye folk, og lære nye ting.

Kostbar skilsmisse

Ved det siste kommunevalget i Halsa hadde vi tre partier/lister å velge i. I Heim hadde vi ved første valg åtte partier/lister å velge i. Det må være en berikelse, og et sterkere demokrati å få velge blant flere partier/lister også ved neste valg. Jeg lurer på hva de ønsker for fremtiden de som vil skille seg fra Heim? Hvem skal styre i tidligere Halsa? Hvor skal grensen gå? Tror de at økonomien blir bedre i en kommune på 1.000-1.500 innbyggere? Hvem skal betale for skilsmissen? Det vil vel trolig handle om mange titalls millioner og en enormt arbeidsbelastende prosess? Hvem skal styre prosessen og demokratiet i Halsadelen? Enkelte tror det hadde blitt bedre med å se til Surnadal, men der nevnes også «truende skyer» med sammenslåing med Sunndal, når brua over Todalsfjorden kommer på plass. Om jeg skal nevne ordet utkant, blir vi mindre utkant da?

Slutt med omkamper

Det har i alle tider vært endringer i samfunnet, om alle har likt det eller ikke. Det er demokratiet som har bestemt vegen og slik vil det forhåpentligvis fortsette. Demokratiet, flertallet bestemmer. Da kan vi ikke fortsette med omkamper og denne negative spiralen for Heim sin fremtid, men arbeide for det som er bestemt. Det kan også vises litt respekt for de som ønsket oss velkommen i de to andre kommunene. Slutt å snakke ned din og vår egen kommune, se mulighetene og benytt deg av alt det fine vi har. Vær stolt av kommunen, inviter venner og bekjente på å ta del i alt vi har, av natur og opplevelser.

Dette er alle innbyggere sitt ansvar, vårt ansvar. Det er du selv som bestemmer om du skal ha positive eller negative tanker, det er du som bestemmer hva som skal påvirke dine tanker om meninger. Det er du som bestemmer om du skal la deg påvirke av alt som skrives og menes i sosiale media. Men jeg er sikker på at flere vil flytte til en plass det skrives godt om, hvor folk smiler og de føler seg trygge og tatt vel imot, hvor naboene hjelper hverandre og det finnes et felleskap med god energi og samskaping.

Skryt av det som er bra

Vi har et nytt svømmeanlegg med landet flotteste utsikt på Liabøen, flott treningshall, en flott skole med nytt uteanlegg (friplassen). Og mange flere flotte anlegg i kommunen, selvfølgelig. Masse frivillige lag og foreninger å ta del i, faktisk 180 stykker i Heim. Masse frivillighet å ta del i, også gjennom de to frivilligsentralene, noe som faktisk gir dobbel glede. Både for den/de som får en opplevelse eller hjelp, men også den som yter hjelp sitter igjen med gleden av å få bidra. Alt dette positive tror jeg kan bringe oss sterkere sammen, også nå i Frivillighetens år 2022, hvor vi har en stor mulighet å bli bedre kjent i hele vår nye kommune. Det gir meg håp for fremtiden.

Min oppfordring blir til slutt; at alle tar del i alt det positive vi har. Tenk ut hva som er det mest positive for deg i Heim og si dette høyt til de du møter i din hverdag. Skriv om det positive som skjer i sosiale media. Skryt uhemmet av det som er bra. Det er lov å være stolt av kommunen sin!

Les også

Et oppgjør med posisjonen i Heim

Les også

Luftslott og monopolpenger hos Halsalista