Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sylvi Listhaug bruker media til å spre usannheter om Møreaksen for å skape splid og misnøye - det politiske fundamentet for Frps valgstrategi. Det er fristende å sammenligne med Donald Trump, som har vist at slike tvilsomme metoder fungerer overfor mange velgere. Men også Listhaug må stå til ansvar for sine usannheter - spesielt fordi hun bærer et kors rundt halsen. Det er medias oppgave å avsløre dette spillet.

Til sin lokalavis Sunnmørsposten sier Frp-leder Sylvi Listhaug: «Nå er det på tide at Sunnmøre reiser seg opp og viser sin motstand mot Møreaksen», og at «det er «helt på trynet» at bilistene som kjører mellom Breivika og Digerneset skal være med på å betale for Møreaksen og undersjøiske tunneler til Molde, uten å få nevneverdige forbedringer av veien de bruker.»

Samme avis har tidligere påvist at Listhaugs påstander er feil. Møreaksen, dvs. fergefri E39 mellom Ålesund og Molde, planlegges inndelt i 6 soner, der prisen i de enkelte bomstasjonene henger sammen med nytten av investeringen og kostnadene på de investeringene som er gjort. Bompengene er beskjedne 20% av kostnadene, og den rimeligste blir sannsynligvis bomstasjonen mellom Breivika og Digerneset. De to dyreste vil være den undersjøiske tunnelen under Romsdalsfjorden og hengebrua over Julsundet til fastlandet.

Mot bedre vitende hevder altså Frps partileder feilaktig at sunnmøringene betaler for veistrekninger de ikke benytter seg av. Paradoksalt vil Listhaug erstatte Møreaksen med den dyrere Romsdalsaksen, og som er lengre for flertallet av de som faktisk krysser fjorden.

Frps gruppeleder i Møre og Romsdal, Frank Sve, fyrer som vanlig opp under fogderistriden i sitt avisinnlegg «Sunnmøre og Nordmøre gråter!». Han hevder at Sunnmøre og Nordmøre blir totalt skviset, og at de betaler for mesteparten av Møreaksen, en omvei de ikke har bedt om. Sve hevder også feilaktig at Romsdalsaksen er billigere enn Møreaksen, og viderefører sin målbevisste diskreditering av fagetatene som har utredet alternativene. Er det noen som fortsatt tviler på at Frps motstand mot Møreaksen bunner i fogderistrid?

Det verken Listhaug eller Sve forteller er at statens finansiering av Møreaksen også gir fastlandsforbindelser til Otrøya og Aukra, fastlandsforbindelser som Møre og Romsdal Fylkeskommune må betale regningene for hvis Romsdalsaksen velges. Da må hele fylket betale for disse fastlandsforbindelsene, også innbyggerne på Sunnmøre og Nordmøre, selv om de ikke reiser til disse øyene. Om Listhaug og Sve ikke ønsker å fortelle velgerne dette, så bør journalistene gjøre det.

Les også

Listhaug i Stortinget: – Vi vil skrote Møreaksen og heller ha Romsdalsaksen

Kommentarer til denne saken