Gå til sidens hovedinnhold

Vil starte sykehusopprør fra Kristiansund

Artikkelen er over 6 år gammel

– I denne saken kunne vi gått i kompaniskap med Stalin om så var!

SYKEHUSSAKEN

En som alltid spissformulert Dagfinn Ripnes føler ikke det minste politisk ubehag over å alliere seg med Gaza-lege, akuttlege-autoritet og Rødt-politiker Mads Gilbert i kampen for lokalsykehusenes framtid.

Nå planlegger nemlig Kristiansund Høyre sammen med Gilbert å starte et landsomfattende sykehusopprør med utgangspunkt i Kristiansund.

– Vi har ingenting imot å stille oss i spissen for en aksjon som gjør at lokalsykehus kan overleve i Helse-Norge. Mads Gilbert vil gjerne bidra og har sagt seg villig til å holde en lokalsykehusappell. Det skjer 25. april, samtidig med at han er her i byen som foredragsholder under Nordic Light, sier Ripnes.

Høyres lokalparti appellerer samtidig til kreftene som slåss for å bevare akuttberedskapen ved Orkdal sjukehus.

– Slik kan vi få engasjert hele Nordmøre i et sykehusopprør. Vi håper selvsagt på full oppslutning, sier Anton Monge.

Styreleder Torbjørn Sagen understreker at Gilbert ikke tar standpunkt til striden om sykehuslokalisering.

– For ham handler dette om lokalsykehusene. Her hadde han ikke større betenkeligheter med å samarbeide med meg som Høyre-mann enn jeg har med ham, sier Sagen.

– Dette er Norge i rødt, hvitt og blått. Saken er overordnet politisk farge, sier Monge.

Les også:

  Avviser at partiet er kneblet av Høyre sentralt

Høyreleder frykter flere utmeldinger

Legger ned sine verv i protest mot «knebling» 

Tosykehusmodell

– Hva håper dere å oppnå?

– Første viktige fase nå er innstillingen fra Stortingets kontrollkomité 19. mars. Den kan få betydning for en eventuell beslutning om rettssak. I et lengre perspektiv kan andre forhold fort spille inn, som nasjonaløkonomien med fallende oljeinntekter. Det kan føre tilbake til tosykehusmodellen. Vi vil under enhver omstendighet ikke akseptere at Kristiansund sjukehus skal strippes ned til feltlasarett til fordel for en gigantomanisk sykehus i Molde. Det kommer vi til å stå knallhardt på, og vi kommer ikke til å gi oss før vi har nådd målene våre, lover Ripnes.

– Håndtering av denne saken har utløst en utrolig fiendskap. Jeg kjenner nå til to kvinner på Nordmøre som planlegger å føde hjemme i stedet for ved Molde sjukehus når fødeavdelingen i Kristiansund sommerstenger, sier Ripnes.

– Jeg ikke bare tror, jeg vet at vi ikke får framtidige levelige forhold i regionen hvis man ikke finner en løsning som begge byer er tilfredse med. Vi vil nå appellere til statsråden om å finne en løsning som er bærekraftig, sier Monge.

Han vurderer å invitere Høie til Kristiansund i april. Monge viser til hva en kritisk Høie uttalte i opposisjon om helseministre som lot seg fange av «ansiktsløse byråkrater».

– Når vi og Gilbert nå appellerer til opprør mot disse byråkratene, får han muligheten til å bevise at han ikke har latt seg fange, sier Monge.

Les også:

Gjenåpner barneavdelingen 

Viste igjen et enormt engasjement 

Har ikke gitt opp sykehuskampen